Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Престъпление без наказание

[post-views]
Престъпление без наказание

HRONIKIРазпиват военния министър!!! За МиГ-овете! И задъхани репортерки висят с часове пред оградите на следствените служби, надпреварват се да задават звучащи като поръчани им въпроси. Та белким, излезе някоя скандална новина.  

Не са виновни само „жриците на микрофона“, защото самата прокуратура им дава поводи с някакви твърде странни проверки за неща, които са ясно законни. Решението за пустите МиГ-ове е минало на всякакви държавни равнища и вече се реализира успешно. Но кой ти гледа! Шум да се вдига! Сред който нито се чува, нито се вижда нещо за истинската престъпност. Онази, която вчернява живота на никому неизвестните хора по селата. За които открадната овца е не 100, а 1000 процента престъпност. И която, кой знае защо, продължава да вилнее, въпреки че един от героите на днешната ни драма, за своите 41 години има зад гърба си вече 17 присъди. А в плевенското село Ставерци чичо и племенник, също заклети рецидивисти, сякаш са мафиотски клан, на когото е позволено всичко. Дори, когато огладнеят, да влязат в къща на старица и да задигнат, наред с другото и току-що опечената баница. Заедно с тавата, както пише в обвинителния акт. 

Това е „великата шаячна правда“, както обича да казва един герой на Илф и Петров. Но кой ли да я види. Както предрече преди смъртта си Вапцаров за мечтаното от него време – „поетите ще са улисани във темпове и във агитки“. Та и днес така. Престъпление без наказание! И човешка болка без отзвук. 

Заглавието е на стихотворение на Вапцаров, но тук нямаме „последни комюникета“, а горчива, та чак черна днешна нашенска действителност. „Мъка ненаписана“ – на пострадалите от сякаш неизтребима престъпност, наглед дребна, но твърде болезнена за всеки потърпевш. Ето какво казва обвинението:  

Окръжна прокуратура – Плевен, внесе в съда обвинителен акт срещу чичо и племенник за извършени от тях грабеж на възрастен мъж и поредица кражби на вещи от различни собственици.

Обвинението срещу  Красимир Ц., 41-годишен, и Марко  К., 19-годишен, е за това, че на  09.12.2015 г. в с. Ставерци, област Плевен, на ул. „Никола Вапцаров“ 14, Красимир и Марко при условията на опасен рецидив, в съучастие, като извършители отнели чужди движими вещи – 32 лева  и мъжко портмоне, на обща стойност 34 лева, от владението на 81-годишен мъж, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като заварени на място на престъплението употребили сила, за да запазят владението върху паричната сума и портмонето.

Двамата са предадени на съд и за това, че през периода от 28.11 – 10.12.2015 ., в с. Ставерци  Красимир при условията на опасен рецидив и на  продължавано престъпление, Красимир сам и след предварителен сговор с Марко,  в немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, отнели чужди движими вещи от владението на различни собственици на обща стойност от 604,50 лева, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят. На 28.11.2015 г. Красимир откраднал  телевизор  и  дистанционно управление на обща стойност 274 лв., от къща  в селото, с намерение противозаконно да ги присвои.  През нощта на  29/30.11.2015 год. двамата обвиняеми влезли в къща в с. Ставерци, противозаконно отнели чужди движими вещи: 20 кг брашно, 300 кг царевица, 250 кг пшеница,  100 кг слънчогледов шрот  и 17 бр.  чували всички вещи на стойност 250,50 лева, от владението на собственика 76-годишна жена, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.  Няколко дни по-късно, отново през нощта, влезли в жилището на същата жена и откраднали още движими вещи: 15 кг брашно, 5 кг свинска кайма, 11 бр. пилешки бутчета, 1 кг агнешки ребра, 2 кг риба, една  домашна баница заедно с тавата –  всичко на  стойност  80 лева, от владението на собственика, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят.

Двамата ще отговорят пред съда и по обвинение, че на  09.12.2015 г. в с. Ставерци, на ул. „Никола Вапцаров“ 14, в съучастие, като извършители  влезли в чуждо жилище на 81-годишен мъж,  като употребили за това сила, а деянието е извършено нощем и от две лица.

Двамата обвиняеми са роднини – чичо и племенник, осъждани и  с лоши характеристични данни На 28.11.2015 г. Красимир решил да влезе в дома на П. В. Ц. в с. Ставерци  и да открадне предмети, вещи, пари. Познавайки навиците му и след като видял, че собственикът напуснал дома си, без да заключи, влязъл в къщата и взел телевизор и дистанционно управление, които след няколко дни продал за 80 лв. На 29.11.2015г. Красимир и Марко решили да извършат кражба на жито и смески от дома на възрастна жена. Знаели, че живее сама и отглежда животни. Влезли по тъмно  в имота й и от помещението, където се съхранявали зърното и смеските,  взели пшеничено брашно, царевица, пшеница, слънчогледов шроти  и тъкани чували. Откраднатите вещи в последствие продали, а парите си разделили. 

Двамата обвиняеми са с взети мерки за неотклонение задържане под стража.

Петко „Адвоката“

Как за 41 години живот човек може да натрупа цели 17 присъди показва историята на Петко „Адвоката“, която предаваме с безпристрастния език на прокуратурата.
Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Петко Д., на 41 г. от  Първомай. 
На 14 юли 2015 г. обвиняемият Петко Д. отишъл със свои познати в гр. Стамболийски, за да ремонтират улуци на къща. Те не могли да се срещнат с жената, с която имали уговорка, тъй като не била в дома си и решили да си тръгват към с. Ягодово, където живеели. По пътя срещнали свидетеля Т.К., който продавал домати на зеленчуковия пазар в гр. Стамболийски. Той бил решил да си тръгва, когато при него отишъл обвиняемият Петко Д.  Той закупил последните домати от Т.К и попитал откъде може да се снабди с още от стоката. Така разбрал къде е къщата му и че там се намирала възрастната му съпруга. Петко  отишъл в къщата, позвънил на вратата и жената отворила. Пред нея той се представил за длъжностно лице – „адвокат“ на полицията и я заблудил, че съпругът й е виновен за настъпило пътнотранспортно произшествие. За доказателство й предал уж разпилените на пътя домати. Обяснил на жената, че нямало пострадали хора, а само щети и за да не съдят Т.К., било необходимо да предаде сумата от 240 лева. Силно разтревожена, свидетелката  предала 240 лв. на Петко.  Докато разговаряли, той видял в стаята портмонето й, откъдето взел 117 лева и си тръгнал. Жената разбрала, че е измамена, когато Т.К. се прибрал и обяснил, че не е предизвикал никаква катастрофа. 
До момента обвиняемият Петко Д. е осъждан 17 пъти, като част от присъдите са за измами. Излязъл е от затвора през май 2015 г. Разпитан в хода на досъдебното производство, той не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се установява от свидетелски показания, протоколи за разпознаване на лица и предмети и др. 

 

Капка по капка – доживотна присъда

Нещо не върви в противодействието на тази проклета, уж дребна престъпност, която остава незабелязана от зоркото обществено внимание. Разказаните днес случаи могат да се сторят някому нахално незначителни. Стига бе, ще рекат големите правдоборци. Взели му 240 лева, голяма работа. Задигнали на дядката в Ставерци 32 лева, стойността с портмонето заедно – 34 лева. Е, ударили го по главата, нали не е умрял. Обрали на бабата житцето, та и тавата с баницата грабнали – каква престъпност е  това? Страшна е! Защото ако имаш 32 лева до следващата пенсия, ще умреш от глад, като ти ги задигнат.

А като няма с какво да нахраниш животинките – сърцето ти ще се скъса от мъка. Тавата с баницата пък е направо демонстративна гавра и демонстрация на безнаказаност. 

За тази престъпност не са виновни само полицията, прокуратурата и съдът. Хващат ги, обвиняват ги, съдят ги. Те влизат, излизат и пак продължават. Явно трябва да се направи коренна законова промяна. Защото колко ще те осъдят за една баница? Дори и с тавата да е. И накрая, по нашето законодателство, се присъжда за изтърпяване наказанието за най-тежкото престъпление. А ако вземем модела на правосъдието отвъд океана? И започнем да трупаме годинките – за баницата три, за смеските – пет, за телесната повреда 10… И като тегли съдията калема и се окаже, че няма излизане след 2-3 години, а чак след 50-60, когато днешният крадец ще е 90-100 годишен. Дали тогава претръпналият от временно пребиваване за кратко в затвора бандитор няма да се стресне? Да пробваме, законодателю! Иначе пак ще има случки като в Коиловци, където загадъчни френски командоси пострадаха от бдителната самодейна селска стража.           
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани