Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фокусът е върху обновлението

[post-views]
Фокусът е върху обновлението

novi oryjiqФокусът на тазгодишното издание на традиционното изложение за отбранителна техника „Хемус“ ще е върху проектите за модернизация на Българската армия. Проявата, която се организира веднъж на две години е насрочена за периода 25-28 май в Пловдив, на територията на Панаирното градче.

Неотдавна под ръководството на заместник-министъра на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов се състоя заключителното заседание на работната група по подготовката и провеждането на „Хемус 2016“. Чисто статистически, броят на участващите фирми тази година е по-голям, в сравнение с последното издание на изложението през 2014 г., каза пред военните медии постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев. 

sniperВ „Хемус 2016“ ще участват 63 фирми. В изданието преди две години броят им беше 58. Според Тотев, увеличението е свързано с новата програма за развитие на отбранителните способности 2020. 

Явно фирмите-изложители проявяват интерес към проектите, които предстои да организираме за модернизацията и превъоръжаване на Българската армия, коментира постоянният секретар на отбраната. По думите му, сега изпълнението на проектите е непосредствено предстоящо и поради това фирмите предлагат реализирането на конкретни способности.

Затова на изложението са представени компании, предлагащи и летателна, и морска, и сухопътна техника.

За първи път на „Хемус“ посетителите ще видят експонати на фирми от Китай и Япония. Министерството на отбраната на Полша също е представено като изложител, което е във връзка, може би, с договорите, които правим с тях по поддръжка на МиГ-29, изтъква Тотев.

Очаква се изложението да бъде посетено и от високопоставени гости от чужбина. Заявени са 15 делегации от различни страни, включително от членки на НАТО. Ще има френска делегация начело със заместник националния директор по въоръженията, турска делегация, която ще се води от националния директор по въоръженията. „Има делегации от Израел, Швеция, Египет, Алжир, Южна Корея, голяма китайска делегация. Ще дойдат и представители на Пакистан. Миналото изложение участва техен парламентарен секретар, който е на ниво заместник-министър. Има и министър на отбраната на Камерун“, заяви Тотев.MG 5990

Повишеният интерес тази година за участие на чуждестранни компании е свързан именно с плана за развитие на ВС и проектите за модернизация, които бяха приети от Министерския съвет и предстои да бъдат одобрени от парламента, потвърждава и полковник Николай Величков, заместник главен директор на Главна дирекция „Отбранителна аквизиция“. Дирекцията активно участва в подготовката на „Хемус 2016“ и координира всички дейности на МО, свързани с изложението.

Сред участниците са компании от Германия, специализирани в производството на кораби, какъвто проект предстои да се реализира за нуждите на българските ВМС. В „Хемус 2016“ ще се представят също френски, австрийски, турски производители на бойни машини за пехотата.

А какво ще е участието на български фирми? „През последните години производството на българската отбранителна индустрия е преди всичко експортно ориентирано. Последните постижения, които ще покажат на тази изложба, ще бъдат свързани именно с изискванията и желанията на клиентите, които те обслужват от много региони на света“, казва полковник Величков.

Той споделя, че, за съжаление, през последните години БА все по-малко закупува въоръжение, бойни припаси и друго оборудване от български фирми. Но така или иначе предстои активното включване на българските компании в сътрудничество с чуждестранни, в процеса на изграждането на отбранителни способности за нуждите на БА категоричен е полковник Величков. 

Той напомня, че се дискутира идеята български фирми да участват, например, в производството на бронирана бойна машина за СВ. „Но всичко в МО се решава със съответните тръжни процедури. Така че на този етап не може да се каже кои фирми в кои проекти ще участват“, казва полковник Величков.

Той напомня, че инвестиционните планове за придобиване на различното въоръжение и бойна техника, необходими за БА, вече са налице. Изложението ще даде добра възможност експертите от МО, от Института за отбрана на място да се запознаят с производителите – родните и чуждестранни, и с възможностите за реализация на нашите проекти за модернизация, обобщава полковник Величков.

Тази година мотото на изложението отново е отбрана, антитероризъм и сигурност – достатъчно всеобхватно за изложителите, а също така и за институциите, занимаващи се с научно-развойна дейност, казва вицеадмирал от резерва Минко Кавалджиев, председател на организационния комитет на фондация „Хемус 95“. По решение на Министерския съвет от 1995 г. именно на тази фондация е възложено да организира изложението, нещо, което тя прави тази година за 12-и път.

Стремежът ни е да се обхваща все по-широк спектър от изложители и по-богат асортимент на продуктите които се представят, пояснява Кавалджиев. Той също е категоричен, че увеличеният брой на изложителите тази година е свързано с лансираните от МО модернизационни проекти. От 63-те фирми-участнички, 41 са български и 22 чуждестранни.

Кавалджиев заявява, че на „Хемус 2016“ ще се видят редица новости. „Тази година наред с големия щанд на МО на България има голям щанд и на Министерството на отбраната на Полша, което е едно добро завоевание. Успяхме да привлечем и МВР на България в лицето на директора по управление на собствеността  и социалните дейности, структура, която осигурява цялата логистика на МВР. Това участие е добър повод да привлечем фирми, които осигуряват тяхната дейност и снабдяване“, заяви Кавалджиев.

avtomatПо думите му участието за първи път в изложението на фирми от Китай, Япония и Русия, чрез техните представители в България е повод да се отчетат добри резултати, тъй като се разширява географският обхват на изложителите.

На тазгодишния „Хемус“ значително е увеличена площта на външната експозиция. Новост е и участието на комитета за въоръжение на НАТО, чиито представители ще имат двудневни заседания по време на изложението и ще посетят щандовете. Това дава добра възможност на фирмите-производители да говорят директно със структура от НАТО, която се занимава точно с техните изделия, казва Кавалджиев.

Предвидено е също повече от 15 чуждестранни участници да изнесат доклади на традиционната научна конференция, организирана от Института по отбрана. Ще има и много докладчици от българска страна, като общият им брой ще надхвърли 50. Темата на конференцията ще е „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани