Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваме 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

[post-views]

kiril_metodiiДенят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан у нас и по света с редица прояви. 

Тържествата в София  ще започнат с шествие от сградата на Националния археологически музей до паметника на светите братя пред Народната библиотека, където ще се състои празничната церемония по повод 24 май. Тя ще бъде предавана пряко в 11 часа по програма „Хоризонт “ на Българското национално радио.

В шествието, сред ученици, учители, ректори и граждани, ще се включат президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на БАН, председателят на Народното събрание и Академичният съвет на Софийския университет. То ще приключи в 11 часа пред паметника на Свети Свети Кирил и Методий, където ще започне официалната церемония. Първокласници ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. В аулата на Софийския университет, ще има академично тържество, по повод празника

Във Варна, над 12 хиляди ученици, учители, студенти и дейци на културата ще участват в шествието за 24 май.  Ще бъде проведена и азбучна регата, разказа Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна:

Тази година, яхтите ще дефилират пред Централни бани в Морската градина. Гледката откъм централния вход на Морската градина ще бъде много красива. Екипажите на яхтите ще бъдат облечени с фанелки, на които ще бъдат изписани българските букви.

В  Пловдив, в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  ще бъдат връчени   почетни знаци и значки на отличени преподаватели,  учебни и детски заведения.   В храма „Свети Свети Кирил и Методий“  празнична литургия ще отслужи пловдивският Митрополит Николай. 

По традиция тържествената  церемония , на която ще бъдат отличени за своята работа през изминалата година пловдивските преподаватели, ще се състои в залата на Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” . Тя е приемник на епархийското училище, където  за първи път по инициатива на Найден Геров през 1851 година е бил отбелязан  празникът в чест на славянските първоучители.   Пред паметника на Светите братя на площад „11 май“  ще бъдат положени венци, а шествие ще потегли по централната пешеходна улица към площад „Стефан Стамболов“. Там ще се състои  празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс. По-късно на сцената ще се изявят студентите от  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. В подготвения от тях 5 часов мегаконцерт по случай 24 май ще се включат всички художествени състави на академията с изпълнения на класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор.

 Над 200 професионални и самодейни хористи ще изпълнят за първи път заедно химна на българската просвета  „Върви, народе възродени“ на централния площад в Плевен.

Химнът на светите братя Кирил и Методий е композиран преди 115 години в Ловеч от Панайот Пипков, по текста от едноименното стихотворение на Стоян Михайловски. За първи път тържествената церемония по случай 24 май в Ловеч ще се състои пред катедралния храм в центъра на града посветен на Светите братя Кирил и Методий. Ще бъдат отличени изявили се учители и ученици. 

Стихотворението-химн на Свети Свети Кирил и Методий, Стоян Михайловски написва през 1892-а година в Русе. Девет години по-късно композиторът Панайот Пипков създава музиката в петокласното училище „Йосиф Първи“ в Ловеч. Как е станало това, разказва Валери Митев, директор на училището, което днес носи името на Пипков. „Докато един ученик четял вдъхновено стихотворението „Свети Свети Кирил и Методий“, композиторът започнал да пише нотите с тебешир върху черната дъска. На края на часа мелодията е завършена и учениците я разучават и запяват. Така се ражда химна „Върви народе възродени“. Той е изпълнен за първи път официално на 11-ти май, 1901-ва година в Ловеч, като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета.

Изложба, посветена на кирилицата и концерт с музика, написана от българския композитор Добринка Табакова ще има тази вечер в сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата Ангел Джамбазки.

Колегата му Емил Радев е инициатор на дискусията „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“, която също ще се проведе в Брюксел.

На форума ще бъдат засегнати въпроси, свързани с предизвикателствата пред библиотеките в България. 

В Рим, делегация от български дейци на културата ще присъства на служба в базиликата „Сан Клементе“ и ще се поклони на гроба на Свети Константин-Кирил Философ. Предвидено е и поклонение пред паметника на Иван Вазов.

Източник: БНР/ Александра Михайлова

Най-ново

Единична публикация

Избрани