Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган: Ако не паднат визите, няма споразумение

[post-views]
Ердоган: Ако не паднат визите, няма споразумение

ES_TURCIA_SDELKA_ULTIMATUM_25_05_16

Турция отправи ултиматум на ЕС. Президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган предупреди, че ако Брюксел не ускори процеса по премахване на визити, Анкара ще се изтегли от мигрантското споразумение. Само преди ден германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отпадането на визите изцяло зависи от турското правителство и неговия ангажимент да покрие всички критерии за това.
Ултиматумът на турския президент Реджеп Таийп Ердоган дойде по време на Световната хуманитарна среща в Истанбул, сред гостите на която бяха германския канцлер Ангела Меркел и българския премиер Бойко Борисов. 
Отпадането на визите за турските граждани за ЕС е част от договорените условия към мигрантското споразумение, чийто основни принципи предвиждат Турция да приема обратно всички мигранти, влезли незаконно в Европа.
Макар и още да е не влязло окончателно в сила споразумението се изпълнява и вече се забелязва значителен спад в мигрантския поток през Турция за Европа.
Моментът с отпадането на визите обаче се оказа ахилесовата пета на споразумението, защото ЕС е категоричен, че за да стане това Турция трябва да покрие всички 72 критерия. Ключов от тях е Анкара да промени последния закон за борба с тероризма, в който Брюксел вижда лост за преследването на неудобните за турския президент журналисти и медии.
Анкара продължава да твърди, че законът й е в съответствие с европейските практики.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани