Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кюрдите затягат обръча около град Ракка

[post-views]
Сирия заяви, че е свалила израелски ракети, изстреляни към покрайнините на Дамаск от Голанските възвишения

SIRIA_RAKKA_BOEVE_24_05_16-2

Кюрдските сили за сигурност обявиха началото на мащабна военна операция срещу бойците на джихадисткото движение ИДИЛ в района на сирийския град Ракка. При успех на офанзивата следващия етап от операцията ще е пълното освобождаване на града – сочен за сирийската столицата на т.нар Ислямска държава.
САЩ обявиха, че ще се включат активно в операцията на Сирийските  демократични сили, които в ядрото си са съставени кюрдски бойци.
Освновния фокус на обявената военна операция ще е изтласкването на джихадистите от населените места около град Ракка, което ще улесни неговото освобождаване.
В същото време сирийските правителствени сили, подпомагани от Русия също отварят фронт срещу джихадситите, които пред последните няколко дни извършиха серия от смъртоносни атентатите в контролираните от режима на Башар Асад крайбрежни западни градове.
Една от целите на джихадситите беше стратегическата военновъздушна база Т-4, която се използва и от руската армия. По данни на западното разузнаването при нападението са били унищожени няколко руски летателни апарати, както и една дузина камиони с оръжия и боеприпаси.
Русия отрече информацията и твърди, че не е понесла материални щети при атаката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани