Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните в Афганистан обявиха новия си лидер

[post-views]
Талибаните в Афганистан обявиха новия си лидер

AFGANISTAN_NOV_LIDER_25_05_16

Най-малко 10 души бяха убити при самоубийствено нападение в афганистанската столица Кабул. Талибаните поеха отговорност за атаката, която дойде часове, след като обявиха името на новия си лидер Молла Хайбатула.
Атаката в Кабул е ясното послание на новия лидер на афганистанските талибаните Мола Хайбатула, че няма никакво желание да влиза в преговори с централната власт.
Говорител на движението заяви, че тя е отмъщение за смъртните присъди на шестима бунтовници признати за виновни за тероризъм.
Хайбатула беше избран за лидер, броени дни след като неговият предшественик Мула Монсур беше ликвидиран от при въздушен удар от американски безпилотен самолет.
Монсур оглави организация след кончината на Мула Омар сочен за идеолог и създател на талибанското движение, малко след изтеглянето на съветски войски от Афганистан в края на 80-те години на миналия век.
Под управлението на Мула Омар талибаните отвориха дипломатическа мисия в Доха, с което беше поставено началото на някакъв политически процес, за прекратяване на насилието в Афганистан.
Със смъртта на Мула Омар талибаните, под ръководството на елиминирания Мула Монсур, освен, че прекратиха мирния процес увеличиха значително нападенията си срещу централната власт в Кабул и правителствените сили. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани