Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският пилот Надежда Савченко се върна в родината си

[post-views]
Украинският пилот Надежда Савченко се върна в родината си

RUSIA_UKRAINA_VOENNI_PLENICI_25_05_16

Украинският пилот Надежда Савченко се върна в родината си, след близо две години в руски затвор. В замяна на освобождаването на Севченко, украинските власти помилваха двама руски войници, арестувани в Източна Украйна и обвинени в заговор срещу държавата.
Новината за завръщането на Надежда Савченко дойде лично от украинския президент Петро Порошенко, който на страницата си в Туитър написа, че самолетът и е се е приземил успешно на летището в Киев. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че лично президентът Владимир Путин е подписал указа за нейното помилване.
Песков допълни още, че двамата руски войници Евгений Ерофеев и Александър Александров помолвани от Киев вече се намират в Москва. Размяната дойде малко повече от месец, след като руски съд осъди на 20 години затвор Надежда Савченко, след като я призна за виновна по обвиненията за умишленото убийство на два руски журналисти в гражданската война в Източна Украйна.
Няколко дни по-късно украински съд призна за виновни двамата руснаци, за които твърди, че са командири от специалните части и воюващи на страната на про-руските сепаратисти в Украйна. 
Малко след двете присъди Киев и Москва започнаха преговори за размяната на затворници.
Надежда Савченко се превърна в жива икона за украинците, които виждат в нея символ на съпротивата им срещу руската агресия в Източна Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани