Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иракските сили за сигурност пред нов триумф

[post-views]
Турски войник е бил убит в Северен Ирак, а трима са ранени

irakИракските сили за сигурност обявиха, че до дни ще си върнат контрола над град Фалуджа от бойците на джиахадисткото движение ИДИЛ. Припомням, че Фалуджа стана първия град превзет от терористичната организация на територията на Ирак в началото на 2014г.
Операцията по освобождаването на град Фалуджа започна в понеделник. Оптимизма на иракското командване, че е въпрос на време да си върне града, се корени в последни успехи на правителствените сили, които успяха да прекъснат главната пътна артерия за доставките за джихадистите, която минава през областта Карма.
Иракските сили напредват бавно към града, заради десетки капани с импровизирани взривни устройства, заложени от бойците на ИДИЛ.
По данни на разузнаването в град Фалуджа живеят 50 хиляди души, които джихадистите могат да ги използват като жив щит. Целта на военни е да ограничат до минимум опасността за цивилното население.
Офанзивата по освобождаването на град Фалуджа е част от започналата в началото на годината мащабна операция срещу бойците на ИДИЛ, които през 2014 година буквално за няколко месеца превзеха огромни области в северозападните части на Ирак.
Кулминацията правителствените сили остава град Мосул, сочен за столицата на т.нар Ислямска държава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани