Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Престижна награда за Военния телевизионен канал

[post-views]
Престижна награда за Военния телевизионен канал

HARAKLEA_6 copyЕкипът на рубриката „Исторически графити“ спечели престижната втора награда в категорията „Традиции“ на IX Международен фестивал за наследство „Идоли“ София 2016  с филма „Хераклея Синтика – забравеният град на Ванга“. На фестивала бяха представени 54 филма от различни държави. 

На официално тържество наградата беше връчена от проф. Мая Димитрова, която сподели пред аудиторията, че това е всъщност нейният филм фаворит.

Във филма се разказва за античния и късноантичен град Хераклея Синтика, който се намира в подножието на Кожух планина, в близост до Рупите. За този град баба Ванга е разказвала, че контактува с душите на отдавна забравените му жители.  Филмът е разказ под формата на интервю с директора на музея в Петрич – Сотир Иванов, който е и ръководител на разкопките в Хераклея Синтика, и е близък като похват до използваните ефекти до филмите от „Нешънъл Джиографик“ и „Хистъри“. С най-модерни средства са показани научните постижения на археологията на този обект.

Екипът, създал „Хераклея Синтика – забравеният град на Ванга“ е в състав: д-р Силвия Робова – автор, Борислав Василев – оператор, Мариана Пенчева – режисьор по монтажа, Стефка Калева – продуцент, Светослав Поповянски – транспорт. Те изказват своите благодарности  и на ръководството на ВТК и ИЦ.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани