Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три и половина милиона българи живеят по света

[post-views]
Три и половина милиона българи живеят по света

KartabugariДо три милиона и половина са българите, които живеят извън границите на страната, се казва в доклада за националната сигурност. За първи път правителствен документ посочва брой българи, които са в чужбина. В това число се включват както хора с български паспорти, така и представители на историческата емиграция. Документът, изготвен от правителствения Съвет по сигурността, бе приет в сряда от Министерския съвет по предложение на премиера Бойко Борисов.

Около 2 милиона сред живеещите зад граница са български граждани. Близо 700 хил. души са в държави от ЕС, се посочва още в  доклада. Акцентира се, че Българската държава не успява достатъчно добре да обхване диаспората. Около 20% от българските неделни училища зад граница не са обхванати от програмите на Министерството на образованието и науката, като най- често това било заради липса на квалифицирани педагогически кадри.

„Българите с придобито образование и професионален опит в чужбина са своеобразна „втора“ България, чийто потенциал все още не е използван докрай“, се посочва в документа. Препоръчва се реализираните в чужбина българи да бъдат използвани като лобисти на страната и да помагат за развитието на бизнесотношенията и за популяризиране на българската култура. Те са оценени и като интелектуален резерв за развитие на високите технологии в България. 

Стратегическа цел на държавата трябва да бъде мотивирането на младите хора да търсят професионалното си осъществяване у нас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани