Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американският президент Барак Обама посети Хирошима

[post-views]
Американският президент Барак Обама посети Хирошима

G7_JAPAN_OBAMA_CENTRALNA_27_05_16

Американският президент Барак Обама отново влезе в историята. След визата си в Куба, Обама стана и първият действащ държавен глава на САЩ посетил японския град Хирошима, който през лятото на 1945 година става жертва на първата атомна бомбардировка в историята на света.
Придружен от японския премиер Шинзо Абе американският президент Барак Обама положи венец пред мемориалния паметник на мира, с който да почете паметта на загиналите по време на втората световна война.
Жителите на град Хирошима понасят един от най-тежките удари от войната, след като на 6 август 1945г, американската армия пуска атомна бомба над града при която загиват 140 хиляди души.
Затова в своята реч, наблюдавана от оцелели при бомбардировката, Барак Обама призова човечеството да си вземе поука от миналото и да работи за свят без войни.
След речта си Обама отдели време на хората уважили речта му пред мемориалния паметник в Хирошима.
Макар и жестът на американския президент да е символичен, след като се отказа да се извини за атомната атака, с него Токио и Вашингтон се надяват да подчертая своя съюз и да вдъхнат живот на усилията за унищожаване на ядрените оръжия.
Преди да посети Хирошима Обама проведе срещна с лидерите на най-развитите икономики в света от формат Г-7 в Токио.
Сред темите засегнати по време на разговорите бяха стабилизирането на глобалната икономика, бежанските кризи и не на последно място предстоящия референдум за членството на Великобритания в ЕС.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани