Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бинали Йълдъръм – последният премиер на Турция?

[post-views]
Бинали Йълдъръм – последният премиер на Турция?

 

TAIFUR HUSEINOVУправляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) „избра“ посочения от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за нов лидер на партията Бинали Йълдъръм. Досегашният министър на транспорта Йълдъръм ще бъде и новият премиер на Турция. От него се очаква синхрон в действия с президента, който няма да се оплаква от „двуглавие в управлението“, а премиерът няма да припомня за своите правомощия. 
Бинали Йълдъръм бе единствен кандидат за председателския пост в ПСР и бе избран единодушно на втория извънреден конгрес на партията в неделя. Подобна бе съдбата и на вече бившия лидер на ПСР и премиер Ахмед Давутоглу, който също бе посочен от Ердоган през август 2014 г., когато последният бе избран за президент на Турция. Тогава Давутоглу също се яви като единствен кандидат за председателския пост в ПСР на първия извънреден конгрес на партията.
Давутоглу изпратен не по волята си
Всичко за Давутоглу приключи за няколко часа след среща с президента Ердоган. След срещата между двамата на 4 май, в деня когато Европейската комисия предложи да отпаднат визите за турски граждани, съдбата на архитекта на този успех за Турция бе решена. На следващия ден последва прощална пресконференция за премиера Ахмед Давутоглу, който чинно изтъкна, че подава оставка, но посочи, че това се случва не по негова воля. В същия ден проправителствените медии му обърнаха гръб, а премиерските привилегии вече не бяха в негова услуга.
Името на Давутоглу ще бъде записано сред имената на Аднан Мендерес, Сюлейман Демирел и Неджметин Ербакан – министър-председателите, които бяха отстранени от власт след военни преврати или постмодерен преврат. За разлика от тях срещу Давутоглу не се изправи военна хунта, а в действие беше президентът Ердоган. Легитимно и законно избраният министър-председател бе детрониран от поста му след реализиран план от страна лично на президента Ердоган, който бе окачествен от много анализатори, като „дворцов преврат“, визирайки стопанина на президентския дворец или т.нар. „Ак Сарай” (Белия дворец).
В своето прощално изказване пред делегатите Давутоглу ясно посочи, че не е била негова волята да се свика извънреден конгрес на партията. „Наясно съм с недоволството, което това поражда във вашата и в обществената съвест“, изтъкна Давутоглу и припомни, че за него са гласували 49,5%, или 24 млн. гласоподаватели.
Едроган 
нарежда

По време на извънредния конгрес на ПСР бе прочетен поздравителен адрес от президента Реджеп Тайип Ердоган. Всички над 1400 делегати на конгреса станаха чинно на крака да изслушат думите на президента. Въпреки че турските закони не позволяват президентът да бъде партийно обвързан, поведението на делегатите на ПСР ясно показва кой е истинският лидер на партията. „Когато се заклех, като президент юридически прекъснах връзките с ПСР, но моите емоционални връзки никога не са прекъснати“, каза в съобщението си Ердоган към делегатите.
В своето първо изказване новият лидер на партията и премиер на Турция Бинали Йълдъръм ясно показа за какво е посочен именно той на поста. „Турция се нуждае от нова конституция и най-важната мисия на правителството е да промени основният закон и да въведе изпълнителна президентска власт“, каза Йълдъръм. Тоест парламентарният модел на управление на Турция, в който президентът има представителни функции, да бъде сменен с „президентска република от турски тип“, където да 
няма контролиращи държавния глава органи
В своето изказване Бинали Йълдъръм изтъкна ясно, че „пътят на нашия лидер Ердоган е наш път“.
В обществото е наслоено мнението, че Бинали Йълдъръм ще води политика на „избраник на президента“. Неговата роля ще бъде на първи заместник на президента, но не и министър-председател, олицетворяващ изпълнителната власт.
Новият назначен 
е лоялен

Досегашният министър на транспорта 60-годишният Бинали Йълдъръм е близък сътрудник на Реджеп Тайип Ердоган, когото съпътства, откакто сегашният президент застана начело на кметството в Истанбул през 1994 г. 
За разлика от Давутоглу, който не е изграждал партийни структури, Бинали Йълдъръм е човек, който има солиден 
партиен опит и има „успешни министерски мандати“. Йълдъръм е сред основателите на ПСР през 2001 г. Новият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм е политикът с най-дълъг министерски стаж в правителствата на ПСР. Той оглавяваше транспорта на Турция от 2002 г. до 2013 г. и после отново от 2015 г. насам. 
Бинали Йълдъръм е политик, който стои в основите на „успехите на ПСР“, като министър на транспорта. Неговият подпис стои под видимите транспортни проекти като магистрали, пътища, мостове, тунели, които носят гласове за управляващите.
Бинали Йълдъръм никога не си е приписвал тези успехи на себе си, а ги е лансирал като успех на Ердоган. Той винаги е работел в сянката на властен и силен лидер като Ердоган. Давутолу е „мъж на думите“ (академик, теоретик), а Йълдъръм – „мъж на действията“.

Тайфур Хюсеинов, 
зам.-главен редактор 
на в. „Заман – България“

Съмнения за корупция


Въпреки че стои в основата на строителните мегапроекти на ПСР, като неуспех за Бинали Йълдъръм може да се посочат твърденията за злоупотреби и корупция, които го преследват винаги. Подобни твърдения се появяват през 1995 г., когато той е шеф на морския транспорт в Истанбул по времето, когато Ердоган е кмет на мегаполиса. Сериозни твърдения се появяват и след мегакорупционния скандал на 17 декември 2013 г. – най-големия в републиканската история на Турция.
Друг забележителен успех на семейство Йълдъръм е в морския сектор. Според твърденията, които той не отрича, е, че децата му имат около 30 кораба. Той защити успеха на своите деца, които са постигнали всичко от нулата, по време на неуспешното му кандидатиране за кмет на третия по големина град в Турция Измир преди две години.
Изборът му за председател на ПСР и съответно за премиер на Турция не е изненада, имайки предвид и много близките и лоялни взаимоотношения с президента Ердоган. Изненада беше изборът на Давутоглу на посочените постове в средата на 2014 г., който не притежаваше посочените „качества“, за да бъде заместник на Ердоган.
Няма да е трудно да предположим, че Йълдъръм ще бъде „мъж на действията“, който ще застане зад личността на „силния лидер“ Ердоган, както го е правил вече повече от 20 години. Всичко показва, че Бинали Йълдъръм се готви да бъде последният премиер, който ще работи за смяна на управленската система в Турция – от парламентарна към президентска република. Времето ще покаже каква ще бъде ролята на Йълдъръм – премиер на Турция или заместник на Ердоган.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани