Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вода газим, жадни ходим

[post-views]

Андрей Рангелов
Андрей Рангелов
Производители на въоръжение и бойна техника от България и чужбина си дадоха среща на изложението „Хемус 2016“ (стр. 12-13). Дето се казва – на крака ни идват (при МО), щом чуха, че ще стартира модернизацията на армията. И е ясно, че колкото повече фирми участват в бъдещите търгове и конкурси за бойна бронирана машина, многоцелеви самолет и патрулен кораб, толкова по-добре за България, защото конкуренцията натиска цените надолу.

В същото време родните отбранителни фирми отчитат ръст с 50 на сто на приходите си, което е отличен резултат. Оръжейният ни бизнес си връща позициите по света, загубени заради късогледи управленски решения в началото на прехода. 

Някои от родните компании имат капацитет и възможности успешно да участват и в някои от големите модернизационни проекти на армията. Защо да купуваме от чужбина това, което сами можем да си произведем? Докога, според поговорката – вода ще газим, а жадни ще ходим?

През последните години оръжейните ни фирми продават на БА нищожна част от продукцията си, всичко останало изнасят. Не е ли време за промяна? Модернизационните проекти – големи и малки, са шанс за среща на БА с родния отбранителен бизнес. Шанс за България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани