Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцката полиция разчисти бежанския лагер край Идомени

[post-views]
Гръцката полиция разчисти бежанския лагер край Идомени

GARCIA_IDOMENI_LAGER_27_05_16

Операцията по разчистването на импровизирания бежански лагер край граничния град Идомени е приключила, съобщиха гръцките власти. Всички обитателите на палатковия лагер вече са преместени в специално създадени бежански центрове край северния град Солун.
По нищо не личи, че само преди дни това място е било дом на хиляди хора, избягали от конфликтите и бедността в родини си, в търсене на по-добър живот в Европа.
След разичстването на палатките гръцките власти успяха да освободят и жп линията, която свързва Гърция с Македония, а в продължение на месеци беше блокирана от бежанци, настояващи да бъдат пуснати към крайната им цел –Централа и Северна Европа.
Прочистването на палатките в лагера край град Идомени се превърна в приоритет на гръцките власти, заради изключително лошите условия на живот там и най-вече опасността от избухването на епидемии.
В продължение на месеци деца и жени спяха на открито, а дневните дажби от храна често ставаха повод за размирици. Не рядко напрежението прерастваше и в сблъсъци между мигрантите и македонската гранична полиция, която прибягваше до сълзотворен газ и гумени патрони.
Лагерът край град Идомени се появи, след като Македония затвори границата си с Гърция. Мярка, която беше въведена и от други страни по т.анр Балкански маршрут за мигрантите, което доведе до струпването на десетки хиляди хора в Гърция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани