Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейска подкрепа за наш корабостроител

[post-views]
Европейска подкрепа за наш корабостроител

MTG DOLPHINНай-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и три европейски фирми, водещи в тази област – „Талес“ (Холандия), „Леонардо/Финмеханика“ (Италия) и „ДИЛ Дифенс“ (Германия). Те бяха подписани на втория ден от отбранителното изложение „Хемус 2016“ в Пловдив, съобщиха от „МТГ Делфин“. От там коментираха, че споразуменията са пример за европейско сътрудничество в отбранителната индустрия и ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО. Ще се оптимизират и разходите за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл.

Споразуменията с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар, изтъкват от „МТГ Делфин“. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, за създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти, сподели Светлин Стоянов (на снимката – в средата), изпълнителен директор на „МТГ Делфин“. 

В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани