Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Николай Ненчев:Oтбранителната ни индустрия има постижения на световно ниво

[post-views]
Министърът на отбраната Николай Ненчев:Oтбранителната ни индустрия има постижения на световно ниво

Изложението за отбранителна техника е организирано от фондация „Хемус-95“, под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката, с партньорството на Сдружението на българската отбранителна индустрия и Международния панаир – Пловдив. Участват 63 фирми и организации, от които 41 български и 22 чуждестранни от Австрия, Холандия, Германия, Китай, Израел, Полша, Турция, Франция, Швейцария, Швеция и др., а чрез българските си представители – и фирми от САЩ. За първи път има участници от Китай и Япония.

NENCHEV
Министър Николай Ненчев разгледа експозициите на фирмите-изложители.

 

Международното изложение за отбранителна техника „Хемус се утвърди като традиционно и очаквано събитие, значима платформа за споделяне на опит, информации и идеи в областта на отбраната и сигурността. Със своето 12-о издание тази година изложбата поставя акцент за активното сътрудничество в областта на отбранителните индустрии. Изложението насочва вниманието към изграждането на нови отбранителни способности, успешна реализация на проектите за модернизация и придобиване на нови образци въоръжение и техника. Така започна приветствието си министърът на отбраната Николай Ненчев при откриването в Пловдив на международното изложение за отбранителна техника „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност“. 
Участието на водещи световни производители, ориентирани към проекти за модернизация на българските въоръжени сили, дава добри възможности за експертен обмен. Министър Ненчев приветства с добре дошли всички официални делегации от Европа, Азия и Африка. Тази година те са много повече, сравнение с последното издание на изложението. Посещението на значителен брой официални делегации, гости и световни изложители на „Хемус 2016“ е знак за това, че

BMP
Бойна бронирана машина ,,Пирана“

България се възприема като важен търговски и икономически партньор 
за редица държави от целия свят. България се утвърждава и като надежден и предвидим член на евроатлантическото семейство, подчерта министърът на отбраната.
Той обърна внимание, че 12-ото издание на изложението се провежда  в напрегната среда за сигурност, което поставя нови възможности и завишени очаквания към отбранителната индустрия. В стратегическите документи държавата ясно е изразила волята си да изгради и развива модерни, високотехнологични, оперативно съвместими български въоръжени сили. А с приемането от Народното събрание на „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на България 2020“ са определени параметрите за развитие и основните насоки за изграждането на отбранителните способности в този период. Отчетени са и фундаменталните изменения в геостратегическата среда и средата за сигурност.
В програмата е заложено бюджетът за отбрана до 2018 г. да не се намалява под нивото на този от 2014 г., със следващо плавно нарастване до 2 процента от брутния вътрешен продукт към 2024 г. Министерският съвет в съответствие с програмата одобри план за развитие на въоръжените сили до 2020 г., припомни министър Ненчев. За реализиране и постигане на желаните способности държавата ще разчита изключително много на активното участие на индустрията и научноизследователските среди. Компаниите от отбранителната индустрия у нас са изправени пред сериозни изпитания и затруднения. От една страна, пазарите в национален и световен мащаб са свити, а, от друга, нараства необходимостта от модернизация и придобиване на нови отбранителни способности. Въпреки това, 
производството 
и реализацията бележат ръст през последните годин
и
POPOV
Началникът на отбраната генерал Константин Попов изпробва оптичен прибор на българска фирма.

По време на изложението формирования от Българската армия показват част от своето въоръжение и техника. 
В заключение министърът на отбраната Николай Ненчев отбеляза, че българската отбранителна индустрия има постижения на световно ниво. Той и началникът на отбраната генерал Константин Попов прерязаха лентата при откриването на изложението за отбранителна техника „Хемус 2016“, което ще продължи до 28 май. Присъстваха заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Орхан Исмаилов и  Димитър Кюмюрджиев, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров, командирите на видовете Въоръжени сили, областни управители, общински съветници, генерали и офицери.

 

Изложение със силно присъствие

TOTEV
Заместник-министър Исмаилов и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев в разговор с алжирската делегация
Изложението „Хемус 2016“ е на много високо ниво, мисля, че ще пожъне големи успехи, в него активно участват международни фирми и организации, както и българската отбранителна индустрия. Това каза заместник-министърът на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов пред журналисти, след като разгледа част от щандовете. Присъствал съм и на други издания на „Хемус“ предишни години, но този път имаме доста силно присъствие, допълни той.
Исмаилов сподели, че са му направили впечатление експозициите на предприятията от българската отбранителна индустрия, щандовете на техническите университети, а също и тези на „Аркус“ и „ВМЗ – Сопот.
Заместник-министърът на отбраната изрази надежда, че българската отбранителна индустрия ще сключи колкото се може повече договори за производство и дистрибуция според това, което е необходимо за съответните държави. Силно се надявам, че това ще се случи, но всичко зависи от това, което, се предлага и това, което се търси, сподели той.
„Сериозният чуждестранен интерес към Хемус 2016 е продиктуван и от плановете както на МО, така и на българското правителство за стартиране на основни инвестиционни проекти за модернизация на ВС. Убеден съм в успеха на изложението и се надявам на доста голяма активност от страна на всички участници, да бъдат сключени възможно най-голям брой договори с представителите на българската отбранителна промишленост“, каза Исмаилов на пресконференция преди откриването на изложението. Той посочи, че модернизацията е дълъг процес, в който става дума за големи проекти. „Хемус 2016“ ще даде една добра база за сравнение, да се видят спецификациите, като целта е да изберем най-доброто, изтъкна той.
Сред посетителите на изложението са чуждестранни делегаци и гости от 20 държави. Това са Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Италия, Камерун, Китай, Кувейт, Молдова, Нигерия, Пакистан, Полша, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Чехия, Швеция и Южна Корея. Делегациите се ръководят от министри на отбраната, заместник-министри, посланици, висши офицери, ръководители на съответните национални администрации и институти по въоръжението.
Стараeм се да осигурим място, където български и чуждестранни фирми да се срещнат, да изложат своите продукти и да сверят технологиите си, с надеждата да сключат договори и да реализират своята продукция, заяви пред журналистите вицеадмирал от резерва Минко Кавалджиев, председател на УС на фондация „Хемус 95“, която организира изложението. Освен това се опитваме и да срещаме науката, научно-приложната дейност с производството, допълни той.       

 

Програмата

 

По време на изложбата „Хемус 2016“ се състоя Осмата международна научна конференция на тема: „Научните изследвания – ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности.“ Тя бе организирана от Института по отбрана „Цветан Лазаров“, под патронажа на Министерството на отбраната. Изнесени бяха над 70 доклада от участници от България, Обединеното кралство, Германия, Испания, Ирландия, Гърция и Израел.
За първи път у нас в рамките на изложението,се проведе заседание на Комитета на НАТО по партньорство за бойните припаси (ASPS). В сесията се включиха както представители на Агенцията, така и на 18 страни – членки на комитета.
За днес са предвидени демонстрационни стрелби на Централния артилерийски изпитателен полигон „Змейово“. Ще се демонстрират продуктите на българските фирми – „ЛАСА Инженеринг“, АРКУС, ВМЗ – Сопот, ДУНАРИТ и „Стройпроект“. 
От 17,30 ч. днес в коритото на р. Марица, южно от Международния панаир, ще се проведе динамичен показ, организиран по единен сценарий на тема: „Демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации“. Ще бъдат разиграни действия по търсене, откриване и локализиране на терористи, прочистване на обект, задържане и неутрализиране на терористи и по откриване и унищожаване на импровизирани взривни устройства. 
Утре ще бъдат връчени сертификатите на изложителите, след което изложението ще бъде закрито.

 

 


 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани