Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на Военно окръжие – Пловдив, полковник Стефан Карагегов:Всеки ден има напускащи военнослужещи

[post-views]
Началникът на Военно окръжие – Пловдив, полковник Стефан Карагегов:Всеки ден има напускащи военнослужещи

Полковник Стефан Карагегов е завършил Военното училище във Велико Търново през 1984 г. като автомобилист – команден профил, и Военната  академия през 1994 г. Имал е право на избор, като първи по успех и е започнал службата си в посочения от него мотострелкови полк в Девин. От 1994 до 2000 г. е бил в 101-ви планински отделен полк в Смолян. От 1 януари 2000 г. е в системата на военните окръжия. Като офицер е заемал длъжностите командир на ремонтен взвод, командир на ремонтна рота, началник на „Автомобилна служба“, заместник-командир на мотострелкови полк, заместник-началник на Военно окръжие – Смолян, началник на регионален военен сектор, началник на областен военен отдел. От 1 юли 2015 г. е началник на Военно окръжие – Пловдив, І степен. STEFAN KARAGEGOV


– Господин полковник, каква е структурата във Военно окръжие – Пловдив?
– Военното ни окръжие има ръководство, регистратура за класифицирана информация, финансова служба, сектор „Военен отчет – комплектуване, набиранe и адаптация“ и група „Охрана и оповестяване“. Във офисите за военен отчет един наш служител – старши експерт, отговаря минимум за два района или две или три общини. Обемът на работа е много голям, тъй като и ресурсите в тези общини и райони са  значителни.


– За какъв район отговаряте?
– Отговаряме само за Пловдивска област. От 1 юли м.г. всички области станаха самостоятелни, пряко подчинени на Централното военно окръжие. Различаваме се само по степените. Окръжията в Пловдив, Стара Загора, Варна и София са първа степен с началници полковници, а другите се водят втора степен с началници подполковници. 


– Не е тайна, че кандидатите за войнишка служба не са много. Така ли е при обявените приеми за военните формирования?
– На 13 май изтече срокът за набиране на войници за авиобазите „Граф Игнатиево“ и „Крумово“. Сега сме в етап на комплектуване на документите и през другия месец ще ги изпратим в тези формирования, където комисиите ще направят своя подбор. Изпитите са с тяхна заповед, с тяхна организация и там се прави класирането. Срокът за набиране на войници в 68-а бригада „Специални сили“, изтече на 25 май. Да, там кандидатите са по-малко. Приключихме и организацията по набиране за 61-ва бригада в Карлово и 2-ра бригада в Стара Загора, където сме пратили над 160 комплекта документи. Те вече са на етап изпити.

 
– Кандидатите повече от обявените длъжности ли са?
– Не са повече. Скоро командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев имаше едно изявление, че се затруднява комплектуването. Няма достатъчно кандидати и оттам качеството на приемите е по-слабо

.
– Има ли отпаднали кандидати на медицинските прегледи?
– Наша е организацията на медицинските прегледи и  психологическата пригодност. Има такива отпаднали – и по медицински причини, и за психологическа пригодност, средно от 10 човека отпадат един-двама.
– Изискванията за шофьори, а в Специалните сили и за други специалности, е кандидатите да имат категория „С“. По такъв начин не намалява ли броят на желаещите да се посветят на военната професия?
– Регистърът е такъв, зависи за какви длъжности се явяват кандидатите. Всяка си има изисквания. Примерно за шофьорите, а и за някои други длъжности,  те трябва да имат категория „С“. Такива хора са малко и тези места остават свободни за следващите приеми. За охранители, където няма подобни изисквания, кандидатстват много. Там се явяват 7-8 души за едно място. А за другите специалности има места, защото хората не отговарят на изискванията. Съветвам тези, които кандидатстват,  да си изкарат предварително шофьорски  книжки, защото така шансът им за прием се увеличава значително.


– По-рано имаше школи за шофьори за тези, на които им предстои наборна войнишка служба. Възможно ли е сега кандидатите да изкарат курс предварително?
– Ако се организират пак такива школи във видовете въоръжени сили, в тях могат да се приемат хора с категория „В“ и да изкарат един шофьорски курс за „С“. Така формированията ще се комплектуват. Ние сега имаме регистри, за които се изискват категории „С“ „Д“ и „Е“. Ако кандидатите притежават такива категории, те едва ли ще искат да влязат в армията.

 
– Сега изискването за прием на войници е те да са на възраст до 32 години. Ако то се промени и стане до 28 години, как ще се отрази на броя на кандидатите?
– Това ще ни затрудни още повече. Ние сега приемаме до възраст 32 години и не можем да запълним военните формирования, А падне ли възрастта на 28 години… Много е сериозен въпросът за демотивацията с намаляването на годините на войнишката служба. Предвидено е също войнишката служба да бъде до 46-годишна възраст. Това също ще въздейства демотивиращо. Всички документи на напускащите формированията минават оттук и положението е притеснително. Всеки ден има напускащи.


– Набират ли се кандидати и за Доброволния резерв?

ASKER
Занятия с ученици в района на Регионална служба ,,Военна полиция“- Пловдив.

– В момента няма набиране за Доброволния резерв, но има сключени договори. През следващата година някои от Доброволния резерв ще ги викат да си изпълнят задълженията. Но в общи линии положението е на едно ниво, нито напред, нито назад, което е свързано най-вероятно с паричните средства.


– А въпросът с Националната гвардия докъде стигна?
– Този въпрос наистина стоя по едно време. Много се беше заговорило за него и тогава се чудехме дали да бъде Национална гвардия или резерв.  Чел съм някои разработки за Националната гвардия, в които наистина имаше логика. Но явно ние се спряхме на Доброволния резерв.


– Как протича подготовката на учениците от 9-и и 10-и клас?
– Мога да ви кажа, че един от най-големите обеми за подготовката на учениците от 9-и 10-и клас се пада на Военното окръжие в Пловдив. Ние покриваме една десета от всички занятия за цялата страна по брой училища и по занятия. А формата на Деня на отворени врати е много благоприятна. Държа да посоча за добър пример в това отношение командира на 110-и логистичен полк полковник Радослав Янев за перфектната организация. Така е също в 68-а бригада „Специални сили“ и Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив


– Имате ли затруднения при комплектуването на личния състав и техника?
– Работата с текущия некомплект е много обемна задача. Оказва се, че голяма част от хората са напуснали страната. Въпреки това се стараем да изпълняваме тези задължения, за да бъдат комплектувани формированията. Всяка есен правим годишен преглед на техниката от фирмите с мобилизационно назначение. Тя се явява в определен час по график и изясняваме нейното състояние. И при необходимост я заменяме. Задължително следим тази техника. Затрудненията ни идват най-вече от специалната техника с повишена проходимост, като „ЗиЛ“ и „Ифа“, която почти вече я няма. 


– Осигурено ли е финансово Военно окръжие – Пловдив?
– Военното ни окръжие осигурява финансово окръжията в Пазарджик, Смолян и Кърджали. Всички счетоводни отчетни документи и финанси минават през нашата финансова служба, тъй като те нямат такива служби. Разбира се, трябва да отчета добрата работа с Централното военно окръжие. 


– Готови ли сте да водите отчет на младите хора в бъдеще?
– Наясно сме, че с тези промени в Закона значително ще се увеличи обемът на работа. Но предпочитаме да водим един сериозен отчет в името на бъдещето развитие на армията, отколкото нещата да вървят назад.  При всички случаи натовареността ще се увеличи, макар че и към момента тя е много сериозна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани