Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи фестивал на спортните филми в София

[post-views]
Първи фестивал на спортните филми в София

SPORT-1София вече има своя международен фестивал на спортни филми. Първото издание на прегледа на документални и игрални ленти със спортна тематика ще се състои от 27 до 29 май с прожекции в кино „Люмиер“, като фестивалът преминава под мотото „Където спортът среща изкуството“. „София Спорт Филм Фест“ е част от годишната програма на проекта София 2018 – Европейска столица на спорта. Той се организира по идея на актрисата  Жана Караиванова с подкрепата на Столична община и в партньорство с Националния дворец на културата. В последните шест месеца екипите на „София 2018“ и „Сюблим Ивентс“ подготвяха програмата и подбраха изключително интересни филми.
„Столична община непрекъснато разширява своите ангажименти и приоритети в спорта, този проект е доказателство за това,“ заяви Елен Герджиков. 
„През тази година за спорт отделяме над 7 000 000 лв., повечето от тези пари са за инфраструктурни проекти. Стартирахме новата Програма за подкрепа на  столичните спортни клубове, тази година подпомогаме финансово 27 от тях. Наред с това организираме над 30 големи спортни събития, филмовият фестивал е сред тях и е начин да мотивираме още повече хората за активен и здравословен начин на живот с изразителните средства на изкуството. Общината подкрепя проекта и се надявам първото издание да бъде началото на един силен ежегоден международен форум в бъдеще,“ каза още Герджиков, който е патрон на фестивала.
Жана Караиванова съобщи подробности за селектираните филми. Сред тях има хитове на световния филмов пазар, които и ще могат да се видят за първи път у нас. Първото издание на фестивала е подбрало много силна, ударна селекция като заглавия:
„Автомобилен клуб Хавана“ (за първото официално автомобилно състезание в Куба от 1960 г. насам),
„Палио“ (за най-старото в света състезание по конен спорт в Италия), „Да летиш отново“ (драматичната история на запленен по параглайдинга), „Малкият червен автобус“ (катерачи, клоуни, музиканти, акробати,  екстремни спортисти – има място за всеки в „Малкия червен автобус“), „Дух в движение“ (за силата на духа при параолимпийците), „Намушкан“ (уникалната история на прочутия бикоборец Антонио Барера), „Победител: състезателният живот на Пол Нюман“ (филм за състезателните автомобилни страсти на Пол Нюман), „Отвъд предела“ (за изкачването на Еверест), „StorrorSupertramps“ (отбор от фрирънъри от Великобритания, които стават известни, след като публикуват своите забавни и талантливи паркур – приключения в youtube).
Голяма част от програмата е посветена на родната продукция, като зрителите ще могат да се насладят на невероятно качествени, интересни и уникални творби, особено в областта на ърбан и екстрийм дисциплините.
Прожекциите ще бъдат от 19 ч. и от 21 ч. в петък, на 27 май, а през уикенда в събота и в неделя ще са от 16, от 18 и от 20 ч. Покрай фестивала ще бъде презентирана и Фотоизложбата „Новите български шампиони“, която ще бъде във фоайето на кино „Люмиер“. Билетите ще могат да се закупят на касите на НДК, както и пред салона в деня на прожекцията. Те са на достъпни цени – от 5 лв. за деца и ученици до 18 г. и 8 лв. за възрастни.       

Капитан Списаревски върху екипа на “Левски”

SPORT-2Отборът на „Левски“ представи новите си екипи за предстоящия сезон. „Сините“ ще почетат капитан Димитър Списаревски и неговият лик ще бъде извезан върху фланлеките. През тази година се навършват 100 години от рождението на Спайч, както е наричан героят, бранил небето над София по време на Втората световна война. 
„Името на „Левски“ ни задължава, носим името на великия българин. Ние възпитаваме да помним и да подражаваме на нашите герои. Точно затова ние решихме да почетем капитан Списаревски, затова неговият лик ще грее на екипа за новия сезон“, казаха от клуба по време на представянето на новите екипи.
Цената на екипа е 69 лева, а в събота отвари новият фенмагазин на стадион „Георги Аспарухов“.       

Най-ново

Единична публикация

Избрани