Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Резервисти: “Заклех се!”

[post-views]
Резервисти: “Заклех се!”

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка“ на военнослужещи от доброволния резерв за нуждите на БА се състоя на строевия плац на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен. Командирът на центъра полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от формированието, курсистите от доброволния резерв на обучение в ЕЦНП и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

В словото си той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал земята си, защото е разбрал, че защитавайки родината, всъщност защитава себе си. 

След произнасяне на свещените думи „Заклех се“, полковник Бешев пожела на всички  да бъдат живи и здрави, предано и вярно да служат на родината, да бъдат доблестни воини, истински мъже и непреклонни българи, след което награди воините от доброволния резерв с грамоти. Положилите военна клетва изпяха българския химн и преминаха в тържествен марш. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани