Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решаваме задачи на стратегическо ниво

[post-views]
Решаваме задачи на стратегическо ниво

polkovnik IVAN SOTIROVПолковник Иван Сотиров е роден на 8 април 1963 г. в с. Меричлери, област Хасково. Завършва ВHВАУ „Г. Димитров” в Шумен през 1986 г., със специалност „АВ–боеприпаси”, както и ВА „Г. С. Раковски” – през 1999 г. със специалност „Командно-щабна, инженерно-техническа, РАВ” и стратегически курс през 2010 г.
Военната си кариера започва през 1986 г. като офицер в артилерийски склад в Сливен. Преминава през редица логистични длъжности в Щаба на СВ, ГЩ на БА, Щаба по осигуряването и поддръжката, СКС. От септември 2014 г. е командир на бригада „Логистика”. 
Многократно е награждан, включително с награден знак „За вярна служба под знамената – IV степен” и  награден знак „За отлична служба – I степен” от министъра на отбраната.

 


– Г-н полковник, кои са основните постижения в работата на бригада „Логистика“ от създаването й преди десетилетие досега?

– Изминаха 10 години на неуморен труд за преодоляване на предизвикателствата пред личния състав на бригадата. Равносметката за този период е, че успяхме да приведем всички военни формирования от бригадата съгласно изискванията на регламентиращите документи.

Въоръжението, боеприпасите, техниката и другите материални ресурси бяха настанени в новоремонтирани хранилища и гаражи, включително и със собствени средства. Изпълнени бяха в пълен обем и се поддържаха постоянно мерките по взриво- и пожарообезопасяването на войсковите райони.

Отзивите при проверките от висша инстанция са, че нивото на подготовка, състоянието на вътрешния ред и организацията на цялостния войскови живот не само се поддържат на добро ниво, но и бележат все по-висок ръст през годините. 

Положителна оценка беше дадена и от представителите на  Агенцията на САЩ за редуциране на заплахите в отбраната (DTRA), при проверка в складовете и базите на бригадата. Условията за съхранение на боеприпасите, пожарообезопасяването на техническите райони и самите райони традиционно се поддържат добре и са на по-високо ниво от тези на останалите европейски  страни-членки на НАТО.

При реализиране на „План-2015“ се извърши пълна ликвадация на пет военни формирования от бригадата. В заповяданите срокове се премина към двойното счетоводно записване. На тази база се подобри и отчетността. 

Много беше направено през годините за внедряването на АСУ „Логистика на БА“. Сега над 50 на сто от военните формирования от бригадата имат готовност да я използват пълноценно. Постоянно се работеше по повишаване на подготовката на командирите, останалите военнослужещи и цивилните лица.

Бригада „Логистика“ е тактическо военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, но решава задачи на стратегическо ниво. Нейните способности позволяват експедирането на материални средства по жп линии и доставки с автомобилен транспорт до всички точки на страната. Притежава и способности за експедиция на палетизирани пратки с жп, авиационен и морски транспорт до райони извън страната, където има български военен контингент. През годините в спешен порядък са изпълнявани такива експедиционни задачи и за оказване помощ на други страни по решение на Народното събрание.

Бригадата активно участва в реализиране на третата мисия на ВС – „Подпомагане на населението“. При ликвидиране на последствията от стихийни бедствия се изградиха временни мостове в малки населени места, а част от инженерната техника работи при изграждането на понтонен мост над река Марица при Пазарджик.

Командването на бригадата положи значителни усилия и за подобряване на условията за живот и дейност на личния състав, в резултат на което беше организирано предоставянето на топла храна на личния състав във войсковия район. Подобриха се и условията за настаняване на командировани длъжностни лица, както и за водене на организиран войскови живот.

Командването на бригада „Логистика“ твърдо вярва, че постигнатото до този момент няма да се използва като „удобно легло“, а ще бъде „трамплин“ за нови успехи по логистичното осигуряване на БА, при спазване на девиза „Доставка на материалните ресурси на точното място, в точното време, в заповяданите количества“.

– Кои са основните проблеми във всекидневната Ви дейност?

– Основните трудности и проблеми са, че личният състав на складовете и базите на бригада „Логистика“, съхраняващи големи количества материални запаси и дълготрайни материални активи, с известно затруднение изпълнява големия обем задължения. Хората са на предела на своите възможности и все по-трудно изпълняват функциите си да получават, съхраняват и раздават скъпо струващи материални запаси, да осигуряват безопасното им съхранение и поддържане, пожарната безопасност и да носят войсковата служба.

Утвърждаваните годишни лимити от финансови средства за логистичното осигуряване не покриват потребностите на формированията от бригадата. Недостигът на пари за ремонти по сградния фонд и резервни части оказва съществено влияние на техническото състояние на машините и налага неоправдан продължителен престой в ремонт. 

Продължаваме да съхраняваме горива с изтекъл срок на съхранение. Химическият състав на специалните горива и физико-химичните им показатели – токсичност и взривоопасност, създават предпоставки за екологично замърсяване на околната среда, за експлозии и пожари.

Несвоевременното изпълнение на утвърденото от началника на отбраната „Допълнение към план-график за натоварване и извозване на неизтеглените боеприпаси от фирмите по сключените договори за търговска реализация“ допълнително натоварва личния състав. Освен това неоправдано се заемат складови площи.

През последните пет години в базите на бригадата не са постъпвали централни доставки на полеви облекла и обувки. В същото време обаче, военните магазини се снабдяваха по заявените от тях ръсторазмери облекла и номера обувки. Това създаде дефицит от най–търсените от военнослужещите ръстове и номера облекла и обувни изделия. В складовете на бригада „Логистика“ останаха единствено малките ръсторазмери и номера, които не се реализират във военните магазини.

По същите причини в складовете на бригада „Логистика“ се съхраняват в ограничени количества, или въобще няма налични, най-често, униформени облекла, фланелки полеви, бельо, чорапи и хавлиени кърпи за военнослужещите от ВМС поради тяхната специфика. Независимо от тези трудности и проблеми бригада „Логистика“ е в състояние да изпълни поставените й задачи.

– Какво е кадровото състояние на бригадата?

– Комплектоването с личен състав на бригада „Логистика“ като цяло е на относително добро ниво съгласно  разписанията на длъжностите. С помощта на личния състав, назначен по допълнително разписание на длъжностите, складовете и базите успяват да осигурят охраната, да изпълнят дейностите за поддържане на териториите, хранилищата и гаражите. Със същия състав се осигуряват и нещатната противопожарна охрана на военните формирования, отчетът и отчетността на материалните средства, както и всички съпътстващи ежедневни дейности.

Основно ниска е окомплектоваността с военнослужещи (сержанти и войници) във военните формирования, декларирани по Цели на способностите. Ние не правим изключение от негативните тенденции във ВС на прекратяване на договорите от военнослужещи с опит и знания, придобити в продължение на години. Съществуващият некомплект допълнително натоварва личния състав в носенето на дежурствата, ползването на компенсации и отпуски, и при изпълнение на други допълнителни задачи.

Изоставането на заплатите на офицерите, сержантите и войниците от тези, които бизнесът дава в националното стопанство, е допълнителен фактор, който ускорява процеса на напускане на редиците на военните формирования и демотивира оставащите военнослужещи. Орязаните социални придобивки, ниските заплати и допълнителното натоварване на личния състав рефлектират върху качеството на кандидатстващите за войници.

Необходима е промяна и във военнообразователната система. На нас са ни нужни по-добре подготвени офицери и сержанти специалисти като боеприпасчици, майстори по ремонта, ГСМ, продоволствено и вещево осигурявяне, и всички други логистични специалисти. 

– Какво ще пожелаете на личния състав на бригадата по случай нейната 10-годишнина?  

– Десет години от създаването на нашето единствено по рода си и структура в БА военно формирование са достатъчен срок за равносметка. Зад гърба ни останаха множество трудни дни и нощи. Бригада „Логистика“ доказа, че заема достойно място във ВС на България!

Изразявам личната си благодарност и тази на командването към всички офицери, сержанти, войници и цивилни служители от бригадата за ежедневния им труд и всеотдайност при решаване на задачите. Пожелавам им здраве и късмет – на тях и на техните семейства, и все по-големи успехи в службата и в личен план. Честит празник!
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани