Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ вдигнаха военното ембарго от Виетнам

[post-views]
САЩ вдигнаха военното ембарго от Виетнам

OBAMAПрезидентът на САЩ Барак Обама обяви в понеделник в Ханой отменянето на американското оръжейно ембарго срещу Виетнам – един от последните остатъци от приключилата през 1975 г. война между двете страни, съобщи АФП.
„Решението за вдигане на забраната не е продиктувано от отношенията с Китай, а от желанието ни да завършим дългия процес на нормализиране на връзките, който започнахме с Виетнам“, заяви президентът. „Всяка продажба, която извършваме, с когото и да било, се разглежда като самостоятелна операция и ние проучваме дали тя е подходяща или не“, уточни той. Ще продължим да правим тези анализи, но вече няма да има забрана, основаваща се върху идеологическите различия между двете страни, подчерта Обама, цитиран от АП. САЩ очакват по-значително сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, включително при реакции на хуманитарни бедствия, отбеляза президентът. 
Визитата във Виетнам продължи три дни и даде началото на обиколката на Обама в Азия. Втората спирка на президента беше срещата на Г-7 в Япония. Огласяването края на ембаргото е сигнал към Пекин, който все по-често демонстрира сила в Южнокитайско море, където Виетнам и Китай си оспорват групи острови. През 1994 г. САЩ отмениха икономическото ембарго, а на следващата година Вашингтон и Ханой нормализираха дипломатическите си отношения.

Надя Савченко се върна в Киев

SAVCHENKOОсъдената на над 20 години затвор Надежда Савченко – украински военен пилот, се завърна в Киев и беше посрещната като герой. В Русия пък пристигнаха двама руски войници, които Украйна размени за Савченко. Русия освободи в сряда Савченко, излежаваща присъда от 22 години в руски затвор, като част от размяна с двама руснаци, осъдени в Украйна на по 14 години за участие във войната в източната част на страната, предадоха АП и Ройтерс.
Савченко беше отведена в Киев със самолета на президента Петро Порошенко. Тя беше посрещната от тълпи привърженици. Двамата руснаци – Евгений Ерофеев и Александър Александров – също са се приземили на московското летище „Внуково“. Те бяха посрещнати от съпругите си Екатерина и Юлия, съобщи ТАСС. 
В изявление по руския тв канал Ер Те президентът Владимир Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката. Путин беше показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.
Светът приветства освобождаването на украинката. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: „Радвам се да видя, че Надежда Савченко най-накрая е свободна и благополучно се е върнала в дома си. Добри новини за семейството й и за Украйна“, написа Столтенберг на своята лична страница в социалната мрежа туитър. 

Тероризмът и бежанците основни теми на Г-7 

Лидерите на държавите от Г-7 се събраха на двудневна среща на върха в Япония, съобщи Би Би Си.
Акцент на форума ще бъде глобалната икономика, тероризма, бежанците, противоречивите претенции на Китай в Южнокитайско море, както и последствията от възможен брекзит (излизането на Великобритания от ЕС). 
Държавните лидери на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония се срещнаха в Исо Шима – планинска рядконаселена област, разположена на 300 км, югозападно от Токио. Китай, втората най-голяма икономика в света, не е представен на срещата.
Форумът се провежда при драконовски мерки за сигурност. Около 100 000 полицаи са включени в охраната на събитието, много улици са затворени. Основните сили са хвърлени за охрана обекти в града, където започва срещата на лидерите на седморката. Освен това, сериозно внимание се обръща на защитата на летище Чубу в съседната префектура Аичи, където в сряда пристигнаха участниците във форума. За защитата на главните обекти, където ще се провежда срещата на върха, са включени 23 000 полицейски служители, събрани от цялата страна.
Преди началото японският премиер Шинзо Абе заведе лидерите на водещите икономики в света в най-свещената шинтуистка обител. Премиерът обясни посещението с възможността лидерите „да разберат духовността на японците“. 
След разговорите американският президент Барак Обама ще направи историческо посещение на Мемориала на мира в Хирошима, което заплашва да засенчи цялата конференция. Обама няма да се извини на японците за ядрените бомби, хвърлени в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани