Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Талибаните с нов лидер

[post-views]
Талибани убиха от засада 20 полицаи

talibani_afganistan
Талибаните имат нов лидер, съобщи Би Би Си. Това е Мавлави Хаибатулла Ахундзада. Предишният  Мулла Ахтар Мансур беше убит на 21 май при американска атака с безпилотен самолет, потвърдиха талибаните. Нападението срещу автомобила на Мансур беше извършено в пакистанската провинция Белуджистан. Мансур застана начело на талибаните през юли 2015 г., заменяйки на поста основателя на организацията и неин духовен лидер Мулла Мохамад Омар, припомня Би Би Си.
Досега Ахундзада беше един от заместник-ръководителите на талибаните. Сега за негови заместници са посочени Мулла Мохамад Якуб, който е син на Мулла Омар, и Сираджудин Хакани. Малко по-късно бе съобщено, че най-малко 10 души са станали жертва на взрив в провинция Кабул в източната част на Афганистан, а четирима са ранени.

 
Освободиха журналистка – дисидент в Азербайджан
„Поздрави! Извън затвора съм“. Това бяха първите думи, които известната азербайджанска журналистка Хадиджа Исмаилова написа във фейсбук, след като беше освободена, съобщи Юронюз. 
Присъдата на журналистката за финансови престъпления беше намалена от седем и половина години на три и половина. Арестуването й беше критикувано от активисти за защита на човешките права. Исмаилова заяви, че ще продължи да се бори да изчисти името си от обвиненията. Журналистката, която работи за Радио „Свободна Европа“, стана известна с разследванията си за корупция, с които засегна управляващата в страната фамилия. 


Отвоюват Фалуджа от ДАЕШ
Прессекретарят на оглавената от САЩ международната коалиция, бореща се срещу ДАЕШ, полк. Стийв Уорън заяви, че над 4 хил. бойци от местните милиции участват в операциите за освобождението на иракския град Фалуджа от терористите от „Ислямска държава“, предаде ТАСС.
„В боевете около Фалуджа на страната на иракската армия се борят четири хиляди бойци от милициите на местните племена от провинцията Анбар“, заяви полк. Уорън. Това опълчение се състои от представители на племената и клановете в провинцията и не е част от шиитското опълчение, чиито отряди и преди са участвали в боевете срещу ДАЕШ на страната на иракската армия. Офицерът потвърди, че ВВС на коалицията „работят заедно с иракските войски“. „Самолетите на коалицията вече са провели бомбардировки над 30 позиции на терористите във Фалуджа“, уточни той.


Стачка блокира енергетиката във Франция
Франция изпитва проблеми с енергийните доставки, след като служители в петролните рафинерии, в ядрените централи, пристанищата и транспорта излязоха на стачка, съобщава Би Би Си.
Стачката засяга 16 от 19-те АЕЦ-а, 6 от осемте петролни рафинерии и пристанищата в Марсилия и Хавър и други. На летище „Орли“ в Париж стачка засяга 15% от полетите, отделно машинистите излизат на стачка, което допълнително ще засегне жп транспорта. В сряда беше взето решение от синдикатите служителите в ядрените централи да се присъединят към стачките. 75% от електричеството в държавата идва от АЕЦ-овете. От оператора RTE обявиха, че капацитетът е намален с най-малко 4 гигавата, което е равнозначно на 6% от общия производствен капацитет в страната. Има сигнали за спрян ток на някои места в страната.
Синдикатите призоваха за демонстрации в големите градове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани