Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Западът призовава ООН да доставя хуманитарна помощ в Сирия по въздуха

[post-views]
Конвои с хуманитарна помощ пристигнаха в Мадая

oon-pomoshti-siriqСАЩ, Великобритания и Франция призоваха ООН незабавно да започне с доставките на хуманитарна помощ по въздуха за обсадените сирийски градове. Операцията закъснява. Според договореното споразумение от световни и регионални сили тя трябваше да започне от 1 юни.
По данни на ООН над 4.5 милиона сирийци се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Повечето от тях живеят в райони, обсадени от правителствените сили, различни джихадистки организации и дори от силите на умерените бунтовници. В сряда близо 4-те хиляди жители на град Дарая получиха лекарства и друга  материална помощ за първи път от 2012г, но не и храна, на фона на съобщенията за умиращи от глад хора. Световна програма за прехрана и ООН са готови с план за предоставянето на въздушна хуманитарна помощ, но условията не позволяват това. Държавният департамент на САЩ призова Русия да изиграе своята роля, с което да започне разпределянето на помощта.
На този етап единствено, което пада от въздуха, са правителствените касетъчни бомби, които режимът на Башар ал Асад продължава да използва срещу сирийските бунтовници.
В петък Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно, за да обсъди доставките на хуманитарна помощ за обсадени райони в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани