Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сал един Кольо оцеля

[post-views]
Сал един Кольо оцеля


DERMENDJIEV
Дерменджиев има основна заслуга за петата титла на ,,Лудогорец“
Завърши едно от най-спорните в последните двадесет години първенства в елитната ни футболна група. Започнала с 10 тима и завършила с девет, което беше немислимо да се случи досега. За жалост един футболен център е на път да бъде изтрит от картата на страната. Почти две десетилетия „Литекс” бе фактор и написа доста важни страници в съвременната ни спортна история. Да оставим настрана шампионските титли и спечелените държавни купи. Да оставим и големите треньори, работили край покрития мост на река Осъм. Дори да загърбим мачовете с европейски грандове като „Астън Вила”, „Хамбургер ЩФ”, „Панатинайкос”, АЕК, „Динамо” Киев, АЗ „Алкмар”… Най-важното са школата на „Литекс” и създадените от нея национални състезатели. Но както изглежда 
всичко това 
е минало
nikola spasov
Никола Спасов запази адмиралския мундир.

тъй като оранжевото вероятно ще се прелее изцяло в червеното на „Чавдар”  Етрополе и един от клубовете с име ЦСКА.
За статистиката естествено ще остане и петата поредна титла на „Лудогорец”. Този тим от Разград обаче е най-слабият от създаването на проекта и очевидно ще трябва спешна треньорска намеса. Всъщност именно сбърканите треньорски решения и неадекватната трансферна политика объркаха плановете на собствениците братя Домусчиеви.
На фона на нивото на футбола пък може би е напълно заслужено първото място на Владислав Стоянов в допитването за приза „Футболист на футболистите”. Това е втора награда за стража на националния отбор, а негови подгласници са Марселиньо от „Лудогорец” и Мартин Камбуров от „Локомотив” (Пловдив). За нивото на шампионата можете да съдите и от факта, че Камбуров на 35 години е голмайстор на страната с 18 попадения и не мисли да прекратява кариерата си. Иначе в тази анкета участват всички професионални футболисти в България – българи и чужденци, които избират най-добрия сред тях. Стоянов спечели отличието и през сезон 2013-2014.
Може би същественото в отминалото първенство бе, че е постигнат 
рекорд по уволнения 
на треньори
TARHANOV
Тарханов даде надежда за младите в ,,Славия“

в „А“ група. През сезон 2015/16 само един тим не направи смяна.
Започваме обаче с първенците от „Лудогорец”. Повече от нелогично бе изритването на Георги Дерменджиев, независимо от пробива в Шампионската лига и спечелването на задължителната титла през миналата година. В Разград си помислиха, че вече много разбират от голям футбол и размахаха метлата. За да доведат един абсолютен анонимник  Бруно Рибейро. Неговата визитка се изчерпваше единствено с евентуалното познанство с Хозе Моуриньо. Под вещото ръководство на Рибейро „Лудогорец” стана за смях с отпадането си от молдовския  „Милсами” в лигата на богатите. Ала шокът не попречи на шефовете в Лудогорието да продължат с експериментите. Назначен бе изхвърленият заради скандал с допинг за няколко години от футбола Едуард Ераносян. Пловдивчанинът дописа лудогорската приказка с отпадане от турнира за Купата на България на ранен етап от вторидивизионния „Локомотив” ГО. Накрая върнаха Дерменджиев, който все пак успя да залепи счупената стомна. Тук трябва да споменем, че изхвърлянето на „Литекс” от елита през декември улесни страшно много „Лудогорец”, тъй като преките му конкуренти или вече ги нямаше или загубиха сериозен брой точки от актива си.
А тези седем точки пасив сякаш изядоха главата на Стойчо Стоев в „Левски”. В началото на първенството 
никой не броеше „сините“
Те не получаваха заплати и разполагаха едва с четирима играчи. Останалите бяха юноши. После „Левски” дълго време дори бе на първо място. Дойде скандалният мач с изваждането на „Литекс” и всичко се обърка. Стоев пък си позволи да каже няколко истини и УС го уволни. По настояване на … фенските организации. Пълен цирк. За капак на пожар от Белград пристигна Люпко Петрович, бил треньор на  „Литекс” в същия декемврийски злополучен мач. И сезонът завърши с две загуби от „Славия” и „Берое”.
В Стара Загора празнуваха един век „Берое”. С треньорска рокада. Пак под фенски натиск. От стадиона под Аязмото си тръгна Петър Хубчев. След един много странно изигран полуфинал в третодивизионния ЦСКА. Първенството  „Берое доигра с Пламен Липенски, а малко преди последния кръг за наставник бе назначен бившият юношески държавен селекционер Александър Димитров.
В „Славия” първо работеше Иван Колев, замени го Владимир Иванов, за да довърши шампионата Александър Тарханов. Иначе след 19 години пауза „белите” се класираха за европейските клубни турнири. На „Овча купел” този път изпълниха отдавна декларираното намерение да интегрират успешно юноши на клуба. Тарханов пък се оказва изключително подходящ за това. Поне на този етап.
Много положителни неща успя да свърши Христо Крушарски като собственик на „Локомотив” Пд. Да, тимът не успя да се класира за Европа, но основата за по-силен сезон бе поставена. С помощта и на една треньорска рокада – Илиан Илиев замени Христо Колев.
Въпреки негативните резултати през пролетта Никола Спасов остана до края на сезона в „Черно море” и дори ще води тима догодина. Единствен, популярният сред феновете като Кольо Мастиката, успя да запази поста си. Все пак Спасов си остава 
варненска клубна легенда
PETROVICH
Люпко седна на стола на Стоев в ,,Левски“

със спечелването на държавната купа в предходния сезон.
В пловдивския квартал Коматево новите собственици очевидно още не могат да се ориентират.  „Ботев” в началото тренира под ръководството на Петър Пенчев, след това дойде изневиделица някакъв си Шиляк, а сега се води от Николай Костов. Явно  „канарите”  дълго ще се възстановяват от фалита на бившия си собственик КТБ.
В Благоевград, футболната люпилня на България, също направиха треньорска смяна. По средата на първия полусезон ръководството на „Пирин” предпочете Нанджи Шенсой пред Неделчо Матушев.
Преди година единственият сериозен тим от Северозападна България побеждаваше с лекота ЦСКА и „Левски” в надпреварата за Купата и всички очакваха, че Феро и „Монтана” ще продължат с доминацията и в „А” група. Не стана. Ден след финала за Купата на България на 24 май „Монтана” освободи треньора Емил Велев, който преди нова година бе заменил Ферарио Спасов. И двете треньорски смени край Огоста са обвити в мистерия.
В отстранения от елита „Литекс” също имаше рокади. Там последователно седяха на кормилото Люпко Петрович, Лауренцио Регекампф, отново Петрович, после Любо Пенев и на финала Стамен Белчев.
За какво говори лавината от треньорски уволнения? За слаби футболисти и ниско ниво на управление в родните клубове!
През следващата година да се готвят други мераклии с треньорски тапии.

Класиране сезон 2015/16
 
1. Лудогорец            21……. 7………. 4 ……… 55:21………. 70
2. Левски                    16……. 8 ……… 8 ……… 36:18 ……… 56
3. Берое                      14……..11…….. 7 …….. 37:27………. 53
4. Славия                    14…….. 7……..11……… 36:29 ……… 49
5. Локомотив Пд    15…….. 4……..13 …….. 40:45 ……… 49
6. Черно море          10…….. 8 …….14 …….. 36:45 ……… 38
7. Ботев                          8……… 9……..15…….. 27:44 ……… 33
8. Пирин                        5………11…….16……. 27:45 ……… 26
9. Монтана                   4……… 9 …….19…….. 23:43 ……… 21
10. Литекс                    0……… 0 ………0 ……… 0:0 …………. 0 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани