Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на полигон „Ново село“ подполковник Петър Желев:Изпълняваме задачите качествено и в срок

[post-views]
Свръзката гарантира успеха на мисията

 

PTAR JELEV-2– Господин подполковник, скоро навършихте 8 години, откакто сте началник на учебен полигон „Ново село“. През изминалите години все повече нараства броят на ученията и подготовките, провеждани на полигона. Съвместните съоръжения вече имат своето място в прилагането на концепциите на НАТО за свързаност на силите и за интелигентна отбрана. Как формированието  участва в системата за колективна отбрана?
– Полигон „Ново село“ не функционира сам за себе си, а като част от единен комплекс съоръжения в региона – авиобаза „Безмер“, военноморска база „Бургас“, както и други елементи, свързани с отбранителната инфраструктура на България и НАТО. Тук се провеждат учения и подготовки, включващи предислоциране и сглобяване на формирования от различни нации, от различни видове въоръжени сили и родове войски, след което сглобеното формирование повишава натренираността и оперативната си съвместимост до ниво, позволяващо ефективно изпълняване на бойни задачи в широк спектър операции – от мащабен военен конфликт, през антибунтовнически и специални операции, до мироналагащи и мироопазващи операции. Често в различните части на полигона се провеждат едновременно и съгласувано операции от различен тип, от сборни формирования от различни нации и видове въоръжени сили. Понякога това са подготовки и учения, протичащи по общ план с единен замисъл, едновременно в няколко страни и на няколко полигона в България. По същество това е минимизиран модел на мащабна многонационална операция. Това е в основата на всяка система за колективна отбрана. Ние осигуряваме условията това да се случи и да протече гладко. Осигуряваме процеса. Правим го съгласно високите стандарти на НАТО.


– Какви са основните мероприятия за годината в национален и международен план, какво е преминато и какво предстои?
– Оснoвните мероприятия на формированието са осигуряване на съвместните многонационални учения и подготовки, осигуряване на мероприятия от учебния процес на военни формирования от Българската армия – тактически учения и тактически учения с бойни стрелби, сертификации на батальонни бойни групи, учения и подготовки на формированията за ЯХБЗ на Военновъздушните сили. През зимните месеци поддържаме в готовност модулно формирование за оказване на помощ на населението и ликвидиране на последствията от природни бедствия, причинени от тежки зимни условия. От началото на годината досега на полигона се проведоха съвместните подготовки и учения BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1 – PLATINUM LION 16.1, PLATINUM LION 16.2, PLATINUM LION 16.3,Joint Training 1, Atlantic Resolve 1 и „Ответен удар-16“. Проведе се сбор на артилерийските формирования от 2-ра механизирана бригада. Предстоят PLATINUM LION 16.4, Joint Training 2 и Atlantic Resolve 2, тактическо учение за сертифициране на декларирано формирование от Служба „Военна полиция“, както и редица батальонни и ротни тактически учения и тактически учения с бойни стрелби на формирования от Българската армия.


– Успоредно с подготовката на формированията на полигона текат и проекти по подобряване на инфраструктурата и учебно-материалната база. Какво се прави в тази насока?
– Дейностите се извършват по проекти на американската армия, утвърдени от дирекция „Военна инфраструктура“ на Министерството на отбраната. Работи се по няколко инфраструктурни проекта – изграждане на пътища, складов район за съхранение на бойни припаси и взривни вещества, както и редица помощни сгради по полигона.


– Какви са основните предизвикателства пред Вас и екипа Ви?
– Задача номер 1 пред екипа е осигуряване на безопасността на бойните стрелби, провеждани на полигона и гарантиране на пожарната безопасност на полигона. Заети сме целогодишно, което води до прекомерното натоварване на личния състав и трудности при изпълнение на изискванията на нормативните документи, отнасящи се до ползването на  компенсации и отпуски. Въпреки трудностите изпълняваме поставените задачи качествено и в срок, за което искам да изкажа своята благодарност на личния състав на формированието за проявения професионализъм и високата им мотивация. 
Искам да благодаря и на командващия на Съвместното командване на силите за оказваното съдействие за безпроблемното протичане на националните и международните учения и подготовки, провеждани на полигона

Подполковник Стефан Горчев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани