Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масови арести в Турция

[post-views]
Масови арести в Турция

TURCIA_SLED_ATENTATITE_01_07_16

Нови масовите арести в Турция след кървавият троен атентат срещу летището в Истанбул. Властите съобщиха, че са задържали 11 чужденци с предполагаеми връзки с ИДИЛ. Джиахадистката организация е основният заподозрян за нападението, при което загинаха най-малко 44 души.
Последната спецакция е била проведена в квартал Башакшехир, в европейската част на Истанбул. С последните арести броят на задържаните скочи на 24, като по-голяма част от тях са чужденци.
Ден след атаката следователи по случая потвърдиха, че тримата атентатори са граждани на страните от  бившия Съветски Съюз- руснак, узбекистанец и киргистанец.
Техни снимки, свалени от охранителните камери на летището, вече бяха разпространени от властите.
Все още не е потвърдена появилата се в няколко медии информация, че организатор на атентата е чеченецът  Ахмед Чатаев. Той е бил арестуван у нас, но преди 5 години съдът го оправдал и отхвърлил екстрадирането му в Русия. Причината – имал политически статут на закрила в Австрия.  Той е издирван и в Русия, където е организирал мрежа за вербуване на бойци за различни терористични организации.
Междувременно високопоставен американски представител също смята, че атентатите в Истанбул са дело на ИДИЛ.
Макар и притисната в ъгъла, джихадистката организация за последните шест месеца извърши атентати в Париж, Белгия и ако се потвърди и в Турция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани