Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Словакия пое председателството на ЕС

[post-views]
Заради убийството на журналист в Словакия заместник-председателят на парламента подаде оставка

SLOVAKIA_ES_PREDSEDATELSTVO_01_07_16

Словакия официално пое ротационното председателство на ЕС. Братислава ще оглави съюза в един от най-трудните  моменти за него, защото ще трябва да се справи с предизвикателствата и последиците от Брекзит, коментират световните агенции.
Ден преди да поеме председателството на ЕС словашкият премиер Робърт Фицо заяви, че решенията в ЕС не могат повече да се взимат от две или три влиятелни страни. Затова след срещата си с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер словашкият премиер призова за повече ангажираност на най-новите членове на съюза, а именно държавите от бившия соц лагер.
Критиката на Словакия е оправдана, след като в първите дни на Брекзита се проведоха срещи единствено между страните-основателки на съюза и след това тристранка между лидерите на Франция, Германия и Италия.
Търканията все пак бяха изоставени за след официалната церемония, с която беше отбелязано първото за Словакия председателство на ЕС, определено и то с основание от президента Андрей Киска, като историческо.
През септември Братислава ще е и домакин на неофициална среща между 27 лидери на ЕС, посветена изцяло на бъдещето на блока, без Великобритания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани