Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сателитът на НАСА „Джуно” достигна до Юпитер

[post-views]

satelit_kosmosАмериканската космическа агенция НАСА успешно постави сателита си Джуно в орбитата на газовия гигант Юпитер. Мисията е историческа, защото това е първият космически апарат, създаден да изследва небесно тяло в т.нар външен пояс на Слънчевата система.
С облекчение и радост учените на НАСА посрещнаха успешното поставянето на сондата Джуно в орбита на Юпитер, защото с това приключи и най-рисковата част на мисията, започнала преди пет години.
И най-лекото невнимание имаше опасност да доведе до необратимо загубване на космическия апарат.   
Джуно  достигна до Юпитер със скорост от над 265 хиляди км в час. Мисията му е планирана да продължи 20 месеца. Учените предполагат, че това е първата планета, възникнала в Слънчевата система, и  изучаването на нейния състав и структура ще даде много по-добра представа за историята на нашата звездна система.
И нещо любопитно за газовия гигант. Той е толкова голям, че може да побере 1300 пъти планети с размера на Земята, и се намира пет пъти по-далече от Слънцето от колкото нашата планета. Това, което изумява най-много учените, е окото на Юпитер, което е постоянно действащ ураган, с диаметър три пъти размерите на Земята.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани