Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сигурност или свобода?

[post-views]
Идентифицираха и тримата нападатели при атентатите в Брюксел

milena_boqdjievaМного, ама много неприятна дилема – това е въпросът сигурност или свобода. Поставен в началото на лятото, когато ФБ се пълни с морски снимки, а най-гледаната част от новините е прогнозата за времето заради тревогата – ще има ли морски плажни удоволствия или не.

Да, но  юли е горещ не само заради курортните вълнения, а и заради обръча от тероризъм, който, колкото и да не ни е приятно, все повече се затяга около страната ни.

Властта в България е много внимателна при анонсирането на бъдещия антитерористичен закон. Защото знае много добре, че ще последва дебат, най-вероятно остър, който ще постави на едната везна сигурността, а на другата – свободата. Представям си воя, който ще се нададе. Как така без достъп до интернет? Аз например без интернет не мога, и то не заради ФБ. Ето и още един аргумент на защитниците на тезата за свободата: Преди една година по-същото време Сенатът в Съединените  щати отказа да удължи Патриотичния акт – техния антитерористичен закон, въведен след 11 септември. Промени го в Акт на свободата. И според него подслушването става само с разрешение на съда.  Драмата тук е, че понякога не може да се чака съдът да се произнесе. Часовниковият механизъм тиктака. Да не говорим за разликите между българския и американския съд

Затова министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че целта на  закона е да се гарантира живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване правата на хора, въвлечени в терористичния процес. Дано целта да оправдава средствата.  Тук и има един интересен детайл. В проекта в прав текст се казва: Ще се ограничават права, но хората, които не са терористи, ще получат обезщетение.  

Извън темата за свободата проектът дава нови правомощия за войската.  При заплаха въоръжените сили ще могат да участват в антитерористични операции. И не по-малко важният въпрос е дали армията ни е готова да действа на терен. Затова и след серията учения по границата предстоят нови – подготовка за предотвратяване на терористични опасности. Дано на войниците се налага да действат само в учебна обстановка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found