Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бивш френски министър ще води преговорите с Великобритания

[post-views]
Брюксел поряза Лондон. Барние: Исканията на Джонсън за Брекзит са неприемливи

mishel-barnieЕК избра бившия външен министър на Франция Мишел Барние за ръководител на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Това обяви председателят на комисията Жан Клод Юнкер.
65-годишният Мишел Барние, като бивш еврокомисар в периода 2010-2014, по въпросите на вътрешния пазари и финансовите услуги е добре запознат с европейските институции.
Неговото име е добре познато в Лондон сити, защото именно той е един от хората, които прокараха реформата във финансовите услуги и създаването на по-тесен банков съюз, като част от мерките за справяне с последиците от глобалната икономическа криза.
Реформата постави на карта статута на Лондон като глобалната банкова столица.
В изявление на председателят на ЕК Жан Клод Юнкер посочва, че се е спрял на Мишел Барние, защото по думите за този труден пост има необходимост от опитен политик.
Малко след като британците гласуваха за излизането на страната от ЕС Франция и ЕК призоваха Лондон да задейства колко се може по-бързо процедурата за напускането на блока. Новият британски премиер Тереза Мей обяви, че ще задейства процедурата най-рано в началото на другата година. Тя избра за главен преговарящ лорд Джонатън Хил.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани