Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Законът срещу тероризма мина на първо четене

[post-views]
Законът срещу тероризма мина на първо четене

pojarna-terorizamСъс 133 гласа „за“, 14-„въздържали се“ и нито един против на първо четене народните представители приеха законопроекта за противодействие на  тероризма. Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов благодари и на опозицията за конструктивното обсъждане в залата. Депутатите гласуваха министърът на вътрешните работи да определя степените на терористична заплаха.
Председателят на Комисията по отбрана Михо Михов заяви, че законът затваря цикъла от законопроекти и документи в областта на превенцията от тероризъм. Той нарече приемането на законопроекта само по себе си превенция. Той отбеляза закъснението на директивите на ЕС по въпроса. Като неяснота в текста той отбеляза вменяването на 7 пункта задължения на ВС по закона на МВР, както и като необосновано участието на целия състав на БА  в антитерористични действия и липсата на конкретност в кое ниво на заплаха се включват военнослужещите.
Освен закона, България трябва да има и обща програма за противодействие на тероризма, включително в системата на образованието като борба срещу радикализирането, заяви заместник-председателят на НС Красимир Каракачанов. 
Като подкрепи проектозакона и го нарече навременен и необходим, зам.-председателят на Комисията по отбрана Янко Янков  предупреди, че има  потенциална опасност от радикализация в гетата, където държавността не съществува. И отбеляза, че не самият ислям е предпоставка за тероризъм, каквато представа се налага в обществото, защото терористите „нито са влизали в джамия, нито изповядват наистина исляма“. Това само може да раздели обществото ни.
Атанас Атанасов предупреди за изключителните правомощия, които се вменяват на министъра на МВР да въвежда извънредно положение, за което имат компетентност само президентът и НС, както и да се преподчиняват ВС на този министър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024