Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойко Борисов, министър-председател:Само с ракети и кораби спокойствие не се постига

[post-views]
Бойко Борисов, министър-председател:Само с ракети и кораби спокойствие не се постига

BORISOVПърво, съболезнования за жертвите в Мюнхен. За съжаление виждате, че съм лош пророк и нищо добро няма да се случва, защото дали са организирали или дали са отключили в някой лабилен първични чувства и състояния, фактите са факти.  Жертвите са жертви, ранените – ранени. Страхът и напрежението в европейските държави расте. Виждате, ние с министър Ненчев се движим точно по границата как хем да не създаваме смут, хем пък да има спокойствие и бдителност за хората.  Защото всичко е относително. В рамките на дни се променят отношенията между държави, между хора. Много лична стана вече политиката в света. Трябва да ви призная, че само като им гледам  лицата на лидери на чужди държави, понеже добре ги познавам, многократно съм си говорил с тях и във формална, и в неформална обстановка, виждам какво напрежение, какъв яд, каква решителност и безкомпромисност има у тях. 
Ние до този момент продължаваме да 
водим една балансирана политика
да поддържаме непрекъснати контакти на различни нива с турската държава и въпреки техните проблеми, които имат в момента, успяваме да запазим това относително спокойствие. 
Неслучайно и моряците са тук сред нас, защото имаме информация, че са правени опити с яхти да се движат бежанци, и то не такива гемии като гръцките. Така че не случайно включваме и военноморския флот и всички кораби на Гранична полиция. Мога да уверя българите, че в момента Гранична полиция разполага с
 кораби в топ-тройката на Европа
и още оттук наблюдаваме цялата акватория, всичко е дислоцирано, така че доста от нещата, които са предотвратени, стават на територии, далеч от  България. Същото мога да кажа и за Гърция, където групите, които се опитаха да влязат нощес, веднага бяха върнати. Това е огромен труд на полицаи, жандармеристи, военни. Но аз мисля, че тяхното и нашето призвание е да направим така, че българите да спят спокойно.
Имаме готовност непрекъснато да подсилваме с още хора. Но в случая с министър Ненчев, с ръководителите на служби и щабове считаме това за достатъчно и с много добрата техника, с която разполагаме, имаме готовност да задействаме цялата система за час-два. Защото нашата система прихваща цели на поне 3-4 часа път оттук. Хората трябва да знаят – опасност има, но ето тези момчета бдят над нас. 
Упрекът ми изцяло е бил винаги към политиците. Защото тази политика, която се води в последните години в света, няма да доведе до нищо добро. Имах възможност да разговарям и с лидерите на Иран, Узбекистан, Азербайджан. Само с ракети и кораби не се постига спокойствие. Войната не може да гарантира мир.За съжаление излиза, че съм прав. Спомняте си преди година настоявах да се спре не само Балканският път на бежанците, но и да се блокира Европа и да се влиза само през официалните ГКПП-та. Цялата предизборна кампания на Доналд Тръмп в САЩ е изградена точни върху това. В същото време много държави – Австрия, Унгария, правят граници. Което за мен е глупаво, защото тук трябва да е границата, в Гърция трябва да е границата, във Финландия трябва да е границата. Външните граници да се укрепят, а не вътре в Европа да си правят граници. Ние сме лоялен член на НАТО и на ЕС, но на нивата, на които участваме,  си казваме  истината, това, което считаме за правилно. Накрая се случва така, че 
макар и късно, се приемат нашите предложения
Повтарям – балансирана политика. Много е лесно да се говори, но те слушат определени хора. Човек като мене или като министъра, като каже нещо, то директно отива в Анкара. Вчера и ЕК каза, че продължава да се работи по споразумението и по това, което е постигнато като договорка с Турция.   Защото каквито и мерки да взимаме, много зависи и от турската страна да продължат да изпълняват ангажиментите си към нас, както и ние към тях, разбира се.
Виждате вече каква стиковка има между армия и полиция, между ръководствата, щабовете. Местната власт оказва съдействие. Сега пак сме се събрали ръководствата на различните родове войски, граничари, познават се по име, заедно минават по терените. Вчера главният секретар на МВР и началникът на отбраната минаха половината граница заедно. Теренът вече им е ясен, знаят къде точно какво има, къде е по-непристъпно, къде може да се мине. Това в нашата работа е изключително важно – и личното доверие, и това да се познават. Виждате какъв добронамерен климат има между армията и МВР, което винаги е било точно обратното. 
Аз бих се гордял с нашата нация, ако в тази ситуация бъдем сплотени, единни, консолидирани, защото действително заплахите са много големи. Аз вярвам в инстинкта на хората. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани