Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На южната граница е относително спокойно

[post-views]
На южната граница е относително спокойно

VOENNI-2Резово е най-южното селище по българското Черноморие. Намира се на 11 км от Синеморец, на 17 км от Ахтопол и на 36 км от Лозенец. По времето на социализма достъпът до селото е бил ограничен, но днес вече е свободен. През 1955 г. в Резово е имало 90 къщи, но селището постепенно запада. Според колега, който има къща NENCHEV-4там, сега селото има 30 постоянни жители, плюс 20 пришълци, много от които са от категорията ВИП – бивши и настоящи депутати,  кметове, бизнесмени и шоумени.
На специална каменна пирамида пише, че Резово е и най-югоизточната точка на границата на ЕС. Тук се срещат и оттук започват морската и сухопътната граница между България и Турция. След събитията в южната ни съседка от миналия петък в Резово и по границата в последните дни върви усилена инспекция. А в събота, 23 юли, тук пристигнаха премиерът Бойко Борисов, военният министър Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал Константин Попов и главният секретар на МВР Георги Костов. Целта на визитата бе да се види на място как е стиковката между армията, която е изпратена в подкрепа на гранични войски и на гранична полиция, за да подпомагат граничните наряди.
В Резово не помнят държавник от ранга на Борисов да е посещавал някога селото.
Премиерът Борисов пристигна в Резово с десантна лодка на гранична полиция, с която бе направил предварително обиколка на южната граница от Созопол до Резово. Надуваемата военна лодка акостира до рибарските лодки в пограничната река, а от нея слязоха  премиерът, военният министър и главният секретар на МВР. 
Ето какво споделиха проверяващите пред ВТК:



  

Министър Николай Ненчев:Военослужащите се справят отлично
NENCHEV-3Тук сме да се убедим на място как нашите военослужащи комуникират, какви са комуникациите, взаимодействията с гранична полиция, какви са техните ангажименти, как ги изпълняват, осигурена ли е логистичната подкрепа. Това, което имам като информация, е, че се справят отлично. Положението засега е относително спокойно, дано да бъде такова и занапред. Националната сигурност е наш основен приоритет. С министър-председателя сме в постоянна връзка за всеки конкретен случай. Правим всичко възможно да гарантираме спокойствието и живота на гражданите, които очевидно се безпокоят от това, което се случва в съседна Турция, в Мюнхен. Така че полагаме всички необходими усилия да гарантираме, да държим в готовност въоръжените сили. Знаете, че имаме един кораб, който е на разположение и сътрудничи на гранична  полиция. Тук сме да видим съвместните патрули,  да се убедим, че всичко е наред.


Георги Костов, главен секретар на МВР:Координацията с армията е на изключително ниво
Координацията, която имаме с колегите от Българската армия, е на изключително добро ниво, оказват ни високопрофесионална помощ по охраната на границата.  Колегите, които са на терен, са мотивирани и готови да изпълнят служебните си задължения. Не може полицията да бъде във всяка една точка на струпване на граждани. Не е и нужно гражданите да изпадат в някакво безпричинно чувство на безпокойство, не дай си Боже на параноя. За момента в страната няма регистрирана конкретна заплаха от терористичен акт. Хубаво е това да го знае гражданското общество в контекста обаче на повишения потенциален риск, който има във всички страни от ЕС. Ние сме взели необходимите мерки и при регистриране на каквато и да е заплаха, независимо от нейното ниво на достоверност.

Бригаден генерал Михаил Попов, заместник-командир на Сухопътни войски
Извели сме достатъчно личен състав

VOENNI-1Към момента Сухопътни войски са извели достатъчно личен състав, който да окаже помощ на колегите от Гранична полиция. При необходимост сме в състояние да увеличим силите и средствата, съгласувано с колегите от Гранична полиция. 

Комодор Мален Чубенков, командир 
на военноморска база ВМС – Бургас:
Готови сме да окажем съдействие 

Съгласно разработените планове имаме готовност във всеки един момент да окажем съдействие на колегите от Гранична полиция на МВР, поддържаме постоянно един кораб тип „фрегата“ в тричасова готовност, който може да излезе на море и да окаже съдействие. Освен това в състава на ВМС също така и един вертолет „Пантер“, който до два  часа и половина може да бъде вдигнат във всеки един момент, както и катер. Това са за момента абсолютните достатъчни сили за оказване на съдействие.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани