Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Николай Ненчев: Руски самолети извършват провокация

[post-views]
Бойко Борисов, министър-председател:Само с ракети и кораби спокойствие не се постига

NENCHEV-5– Руски самолети извършват полети в зоната на отговорност. С каква цел го правят, ние какви мерки вземаме, доколко е притеснително това в момента?
– Поради какви причини го правят ми е малко трудно да кажа. Но това са провокации към нас, към военновъздушните сили. Реагираме в съответствие със законите и плановете, които имаме. Превеждаме нашите изтребители в готовност и ако е необходимо, вдигаме, за да прихванат съответните цели.

  
– Наричате това провокация, с каква цел са тези провокации?
– Не знам как иначе да го нарека. Ние не провокираме никого под никаква форма. Но когато имаме информация за чужди самолети в зоната на отговорност и когато са с изключени транспондери, това е силно обезпокоително и ние взимаме съответните мерки по закон и както вече споменах, по необходимите планове и разчети.

 
– Ако такива самолети навлязат нерегламентирано в българското въздушно пространство, как ще подходим?
– Имаме ясно законодателство в този смисъл. То не е въпрос на емоции и на лична преценка. Придържаме се строго към ЗОВС, който много ясно регламентира и е разписал какви трябва да бъдат нашите действия. Разбира се, не е приятно, когато има такива провокации, но те са се случвали и в миналото, така че нищо ново. Що се касае до този тип дейности, искам да ви информирам съвсем откровено, че е имало случаи, и то в близко време, когато се касаят граждански полети. Но тук говорим вече за липса на комуникация, която се опитваме да възстановим. В единия и в другия случай ние представяме съответните мерки независимо дали самолетът е боен, или граждански. В тази силно увредена среда за сигурност няма как да не бъдем обезпокоени, ако самолет за нас е неразпознаваем и нямаме връзка с екипажа.

 
– А колко са тези случаи с бойни самолети в последните дни?
– Четири. В рамките на месеца са десет, но тук включвам и гражданските полети, които под една или друга форма са създали безпокойство в рамките на военновъздушните сили

.
– Проблеми като този не могат ли да се изясняват по дипломатически начин? В края на краищата тези руски самолети хабят на практика летателните ресурс на нашите изтребители?
– Това е така, безспорно. Винаги, когато се налага да вдигаме изтребителите, ние изразходваме техните ресурси. И това струва скъпо


– Не може ли по някакви други канали да се разберете?
– Това е направено. Въпросът е поставян многократно на различно ниво.Тези разговори се водят на друго ниво, не между мен и руския министър на отбраната. По-скоро по дипломатически канали. 
Rezovo_02(Из интервю на министър Ненчев по Нова тв)

Най-ново

Единична публикация

Избрани