Информационен център на Министерство на oтбраната

Съобщения за атаки с химическо оръжие в сирийските градове Идлиб и Алепо

himicheski-orajiq-siriqНови тежки въоръжени сблъсъци в Сирия. Бунтовниците в град Алепо с нов опит да разкъсат правителствената обсада наложена в районите под техен контрол. Междувременно САЩ обявиха, че проверяват сигналите за нов случай с използване на химическо оръжие в провинция Идлиб.
Бунтовниците в Сирия разпространиха кадри с последствията от, по думите им, атаката с отровния химичен газ хлорин. Лекари и спасители твърдят, че правителствени хеликоптери са пуснали няколко барелни бомби с опасния химикал, край град Саракеб, провинция Идлиб. В района преди няколко дни беше свален руски военен хеликоптер, с пет членен екипаж. Все още никой не е поел отговорност за атаката, която е най-смъртоносната за руската армия, от включването й във войната в Сирия,
Според конвенцията за химическите оръжия, използването на отровния газ хлорин е забранено. САЩ обявиха, че вече проверяват внимателно информацията за химическата атака.
За Русия твърденията за използването на хлорин в Сирия са медийна измислица. На фона на тези съобщения различни неправителствени организации предупреждават, че интензивните боеве в Алепо, ще влошат хуманитарна ситуация в града. Според различни данни втория по-големина град в Сирия живеят над един милион души.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top