Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Генерали за мир“ и „Заклет враг“

[post-views]
НАТО и „Боинг“ сключиха сделка за 1 млрд. долара – нови самолети обезпечават системата AWACS до 2035 г.

Според плана за дейността на ПГУ – ДС оперативните отдели трябва да разработват организационни мероприятия в помощ на резидентурите, главно по „маршрутирането“ на оперативните работници и агентурата, за да се подсили визуалното наблюдение за придобиване на повече информация. Тези мероприятия трябва да допълнят плановете на резидентурите в отделните страни и по този начин да се оформи единен план за разузнаваната страна от НАТО.  Продължава търсенето на разузнавателни признаци за подготовка за ракетно-ядрено нападение срещу страните от Варшавския договор от страна на НАТО и САЩ. Препоръчва се да се използват и възможностите на контраразузнавателните отдели на ДС и на окръжните управления на МВР. 
Отдел 05 – Линия „Н“ (нелегални)  на ПГУ – ДС трябва да разработи самостоятелен план за всеки оперативен работник-нелегал и за специалната агентура, които имат възможност да разкрият подготовка за ракетноядрено нападение (РЯН). Този план ще бъде утвърден от началника на ПГУ. Определен е срок за изграждането на единен център за обработка на постъпващите данни за подготовка на РЯН в ПГУ. 
Изрично се поставя условието след получаването на изготвените от резидентурите план-задания те да бъдат съгласувани със съответните линейно-териториални отдели в ПГУ-КГБ. Това показва, че българското и съветското разузнаване работят заедно, „в една равнина“. Все още е средата на 1983 г.


Разузнавателна платформа АУАКС на НАТО
Най-вероятно с цел да се активизира по-цялостно оперативният състав на ПГУ за работа в най-важното направление – разкриване на подготовка за ракетноядрено нападение – началникът на управлението разпорежда с ориентировката-задание за своевременно разкриване на признаците за РЯН, които вече разгледахме, да бъдат запознати началниците и заместник-началниците на оперативните отдели. Дотогава ориентировката е била достъпна само за ръководството на ПГУ и за специалната група, утвърдена от министъра на вътрешните работи. 
Въпреки предприетите мерки от ръководството на ПГУ – ДС обаче и независимо от продължаващото влошаване на международната военнополитическа обстановка, оперативният състав не се преустройва достатъчно бързо за работа в кризисна обстановка и  не възприема военната номенклатура от разузнавателни задачи като първостепенни. 
Интересна констатация, която ни навежда на мисълта, че застоят вече е проникнал толкова дълбоко в структурите на обществото, че дори и разузнавачите не желаят да си променят статуквото независимо от 
заплахите за сигурността 
на държавата, или поне заради това, което тогава се счита за първостепенна заплаха. Или има друга причина.
В тази връзка ръководството на ПГУ организира за оперативните работници, които имат пряко отношение към търсенето на признаци за подготовка за РЯН, две беседи. Темата на едната беседа е „Подготовка и начало на военни действия от страна на противника срещу НРБ“, а на другата – „Задачите на военното разузнаване в съвременната обстановка“. 
Да видим как се изпълняват задачите за първото полугодие.
По операция „Хоризонт“, за която вече е ставало дума, се провежда активно мероприятие „Марс 83“, чиято цел е да се окаже влияние върху обществено-политическите кръгове в Западна Европа, за да се формира конструктивен подход към актуалните проблеми на световната политика. Ще бъде издадена книгата „Генерали за мир“ и тя ще бъде преведена на български език, за да се пропагандира идеята за 
безядрена зона 
на Балканите 
Договорено е с отдел „Пропаганда“ след излизането на книгата от печат да се организират публикации, рецензии и интервюта. Излизането й да бъде обвързано и с Асамблеята за мир в Прага, която се провежда през юни 1983 г. 
Активното мероприятие „Хоризонт 83“ е посветено на успешното приключване на Мадридската среща. Изпращат се материали до участниците в срещата, които разобличават нарушенията на човешките права и свободи в Турция. 
Остава непроведена втората част от мероприятието, която изисква до участниците в срещата да бъдe изпратена брошура от името на Инициативния комитет за 
спасяване на европейската цивилизация
PAPA
В деня на атентата срещу папа Йоан-Павел II

 В изпълнение на мероприятието на „Хоризонт 83 –А“ в Италия и Португалия са инспирирани публикации, в които се разяснява необходимостта от завършването на Мадридската среща. 
По операция „Заклет враг“ се провежда активното мероприятие „Заклет враг 3“, насочено към разобличаване пред западноевропейската общественост на авантюристичния и опасен за мира външнополитически курс на САЩ. Издадена е и разпространена в Западна Европа  книгата „Те също воюват, нали?“, на английски език, в тираж 10 000 екземпляра. В основата на текста е използван подготвен от КГБ материал, който разкрива неравноправното положение на западноевропейските страни в отношенията им със САЩ.
АМ „Изомер“ е насочено срещу опитите на САЩ да изпробват и да въвеждат 
нови видове смъртоносни оръжия 
То остава непроведено, защото се търсят възможности за реализирането му съгласно изсикванията на „съветските другари“.
Против опасната привързаност на Гърция към САЩ и НАТО се провежда АМ „Манеж – юг“. Разобличава се зависимостта на Гърция от САЩ и НАТО в резултат на членството й в Алианса. Издадена е книгата „НАТО, бази и ПАСОК“, която е с антиамериканска насо-еност. Публикувани са в чуждестранния печат материалите „Ракети в Комизо“, „Философия на арбитър“, „Ще престане ли Рейгън да ни изненадва?“ и „За намаляване на международното напрежение“.
Активното мероприятие „Мираж – 3“ има за цел да противодейства на опитите на САЩ да наложат на Западна Европа крайно десни правителства и политически курс, който да е в интерес на американската администрация и на правителството на Роналд Рейгън. В Гърция и във Великобритания трябва 
да бъде 
издадена книга 

CHEHIA
Базиликата ,,Св. Св. Кирил и Методий“ в Чехия
която разобличава подривната дейност на ЦРУ срещу лидери от Социалистическия интернационал. 
Провеждат се мероприятия и извън плана. Такава е операция „Сигнал“, която трябва да даде отпор на клеветническата антибългарска кампания, която се провежда на Запад. „Оперативното направление“ в ПГУ провежда и операция „Папа“, чрез която да бъдат разобличени истинските организатори и изпълнители на атентата срещу папа Йоан-Павел II. Няма никаква логика българите да са настроени срещу него, след като през декември 1980 г. той е обявил Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа.
„Етна“ е активно мероприятие, което дава гласност на документ на НАТО, в който ясно е показано, че социалистическите страни не подкрепят и не поддържат тероризма в света. Целта на мероприятието е да се предизвикат подозрения между отделните страни членки на НАТО по отношение на държавата, от която е изтекла информацията. 
Проведени са общо 16 активни мероприятия, 5 от които по план, а из-вънпланово – 11. 
По това време с променлив успех резидентурите по целия свят изпълняват активните мероприятия за разкриване на подготовка за РЯН от страна на НАТО и САЩ. 
В справката, обобщаваща 
дейността на резидентурите 
които трябва да събират разузнавателни признаци за подготовка на РЯН, се казва, че от получените резултати става ясно, че не всички са разбрали правилно задачата. От държави, които не разполагат с ядрено оръжие, резидентите изпращат сведения, че тези страни нямат намерение да извършват ядрено нападение срещу държавите от Варшавския договор и водят „антиимпериалистическа политика“. А от натовски държави се съобщава, че там няма признаци за подготовка на ракетно-ядрено нападение, тъй като тези държави си дават сметка какви ще се резултатите за всички участници в една термоядрена война. Някои резиденти по това време вече считат, че характерът на международната обстановка не предполага подготовка за внезапно ядрено нападение, а това предизвиква недоволството на началниците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани