Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки воини се бориха с огнената стихия

[post-views]
Военнослужещи и хеликоптер втори ден гасят големия горски пожар в природен парк „Рила“


POJARIОколо 50 военнослужещи от в. ф. 52740 – Хасково участваха в гасенето на пожара край Маджарово, който беше овладян, съобщиха от Сухопътните войски. Воините бяха ръководени от своя командир подполковник Николай Александров. В село Бориславци работеше Кризисен щаб, свикан от областния управител на Хасково Станислав Дечев. Ситуацията постепенно се нормализира, нямаше застрашени населени места и хора. 
Подполковник Александров сподели, че това е било едно от най-сложните участия в гасене на пожар, тъй като районът е бил неравен и трудно достъпен. По целия фронт на пожара е имало разположени групи от военнослужещи, служители на пожарната, горските стопанства и доброволци, които да следят ситуацията. На терен работи и тежка верижна машина от мини Марица Изток за проправяне просеки в гората. 
Установено бе, че пожарът е предизвикан от човешка небрежност и за по-малко от едно денонощие огънят унищожи над 8000 декара площи, от тях над 2500 декара широколистна гора.
С усилията на военнослужещи беше потушен и големият пожар край Ардино. Огнената стихия обхвана над 2000 декара борова гора. В потушаването му освен пожарникари и два военни хеликоптера със заповед на командира на Сухопътни войски се включиха 50 военнослужещи с 3 броя техника от 101-ви алпийски батальон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани