Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха паметник на родолюбец в Карлово

[post-views]
Откриха паметник на родолюбец в Карлово

Революционерът Петър Юруков е израснал с примера на Васил Левски

1-Karlovo3В навечерието на честванията, отбелязващи 113 години от Илинденско-Преображенското въстание, по инициатива на Община Карлово военнослужещи от 61-ва механизирана бригада взеха участие в ритуал по откриване паметник на Петър Юруков на едноименната улица в Карлово.
Преклонението пред делото на родолюбиви българи от нашата история, какъвто е Петър Христов Юруков – български революционер и войвода, израснал с примера на Васил Левски и като него отдал своя живот, за да я има днес нашата мила родина България, е израз на признателност и патриотизъм, изтъкнаха от Сухопътните войски. 
Паметникът бе открит от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и Светлозар Янков – общински съветник, съинициатор за изграждането на паметника. Командирът на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов бе сред официалните гости на ритуала. 
В прочувственото си слово за живота и делото на героя о.з. полк. д-р Петър Ненков – военен историк и публицист, се обърна към присъстващите с думите: „Ние сме тук, за да търсим в днешното сложно време поводи да се гордеем, че сме българи. И този паметник ни напомня, че имаме такива поводи, че можем да бъдем горди с нашите деди, защото те са воювали и печелили тежки битки, и са дали живота си за родината“.
Освещаването на паметника бе извършено с празничен водосвет от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров. Признателните карловци почетоха паметта на своя съгражданин с падане на колене. Ритуалът завърши с полагане на цветя в знак на признателност и преклонение пред достойния карловец Петър Юруков.      
Фото СВ 

Най-ново

Единична публикация

Избрани