Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът се подготвя за празника си

[post-views]
Флотът се подготвя за празника си

С разнообразни прояви Военноморските сили ще отбележат 137-годишнината от създаването си. Празникът на флота тази година е на 14 август (както е по традиция – втората неделя на август – б. р.). Но дни преди това на различни места из страната ще има събития, посветени на ВМС.
В неделя – 7 август, военните моряци ще бъдат участници и осигуряващи плувния маратон „Галата – Варна“.
В понеделник в морската ни столица започва спартакиадата по морски спортове на ВМС. Същия ден са предвидени и редица прояви в Русе – града, откъдето започва историята на ВМС. 
Там ще има среща на командира на ВМС с областния управител на област Русе и кмета на града, награждаване на военни моряци и пресконференция на командира на ВМС. Предвиден е също концерт на 3-VMS1Представителния духов оркестър (ПДО) на ВМС за гражданите и гостите на Русе, както и празнично шествие до „Паметника на моряка“, пред който ще бъдат положени венци и цветя. На централния площад в дунавския град ще има военен ритуал за отбелязване 137-та годишнина от създаване на ВМС, спектакъл „Вълни“ на ПДО на ВМС и тържествена заря.
На 9 август тържествата са в Бургас, където е предвидена пресконференция на командира на ВМС. С военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на моряка. В Драматичен театър „Адриана Будевска“ ще има тържествено събрание-концерт. На сцена „Охлюва“ в Морската градина пък ПДО на ВМС ще изнесе концерт за гостите и гражданите на Бургас.
В Балчик на 10 август е предвиден военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите моряци. Ще има също празнично шествие от паметника до Сцена „Мистрал“, където ще се състои празничен концерт на ПДО на ВМС.
На 11 август тържествата се преместват във Варна. Във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) ще бъде открита художествена изложба – живопис и гоблени. Същия ден ще бъде закрита спартакиадата на ВМС по морски спортове.
На 12 август в Големия салон в Щаба на ВМС ще бъдат обявявени заповеди на областния управител на Варненска област, кмета на община Варна и командира на ВМС за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай Празника на ВМС. Ще бъде представен новият брой на списание „НАТО & България” и ще бъде връчен автентичен чертеж на български военни кораби от Дунавската флотилия от 1879 г. Вечерта пред входа на ФКЦ ще има концерт на ПДО на ВМС.
На Морската гара във Варна на 13 август граждани и гости на града ще могат да разгледат кораби от ВМС от 10.00 до 15.00 ч. Вечерта във ФКЦ е насрочено тържествено събрание-концерт. На него се очаква да присъства президентът Росен Плевнелиев, който ще бъде посрещнат с военен ритуал. След концерта над града ще блеснат празнични илюминации.
На 14 август сутринта на Морска гара – Варна ще има военен ритуал по посрещане на президента. След това тържествено ще бъдат вдигнати флаговете на корабите от ВМС и ще бъде присвоено първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Гражданите и гостите на Варна ще могат да разгледат кораби от ВМС от 12.00 до 15.00 ч.                

Най-ново

Единична публикация

Избрани