Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обвини Украйна в опит за военна намеса в Крим

[post-views]

путинМосква и Киев отново размениха обвинения. Руският президент Владимир Путин съобщи, че Федералната служба за сигурност е осуетила въоръжено нахлуване на Кримския полуостров. В отговор властите в Киев определиха твърденията като отчаян опит на Москва да намери повод да ескалира конфликта си с Украйна.
Руската федерална служба за сигурност обяви, че през уикенда е осуетила най-малко два опита за въоръжени украински набези на Кримския полуостров. При операцията са загинали един служител на службата и руски войник. Наследникът на съветското КГБ съобщи още, че е разкрила действаща шпионска мрежа в Крим, която имала за цел да саботира ключови инфраструктурни обекти на полуострова. По повод последните събития руският президент Владимир Путин заяви:

„Това е много притеснителна информация. Нашите служби за сигурност за засекли диверсионно-терористични групи на украинското министерство на отбраната при опит да влязат на територията на Крим. При тези обстоятелства среща нормандската четворка и още повече в Китай са напълно безсмислени.”

Реакцията на Киев не закъсня. Руските твърдения, че Украйна развива терористична дейност в окупиран Крим, са толкова нелепи и цинични, колкото и твърденията на Москва, че в Донбас няма руски войници, заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Би Би Си. Наблюдатели посочват, че се забелязва повишена военна активност в северните части на Крим. Отделно от затихналия фронт в Източна Украйна също идват съобщения за епизодични въоръжени сблъсъци.

Последните събития се смятат за най-сериозното ескалиране на ситуацията на полуострова от анексирането му от Русия през пролетта на 2014 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани