Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гасиха пожар в Свиленградско

[post-views]

4-HaskovoТридесет военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада се включиха в гасенето на пожар край свиленградското село Лисово, съобщиха от МО. Ситуацията беше овладяна, но заради вятъра имаше опасност от лесно възобновяване на огъня.
„Задачата на военнослужещите е да действат на челото на огъня и да обхождат периферията на пожара“, обясни командирът на формированието подполковник Николай Александров, който беше на мястото на пожара.
За едно денонощие пламъците унищожиха над 3000 декара гора, над 900 декара от нея бяха бадемови насаждения. На мястото на пожара остана да работи кризисен щаб под ръководството на областния управител на Хасково Станислав Дечев, в който участваха също директорът на областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев и подполковник Александров.
Пожарът беше избухнал предния ден по обяд. Пламъците спряха до дворовете на първите къщи в Лесово. Заради силния вятър пожарът се разрастваше. В гасенето на огъня в района на село Левка се включи и хеликоптер Ми-17 от авиобаза Крумово. 
Първоначално екипажът извърши визуално разузнаване, след което изпълни общо 30 захода за гасене на огъня. Благодарение на общите усилия на пожарникари, военни, горски и местни доброволци огънят беше потушен. 

Най-ново

Избрани