Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дълбоките води на морското дело

[post-views]
Дълбоките води на морското дело

Военноморските сили навършват 137 години

KORAB-1Преди 137 години – на 31 юли (12 август по нов стил) 1879 г., България нагазва в дълбоките води на морското дело. Малко повече от година след Освобождението в Русе е създадена Дунавската флотилия. От нея по-късно през годините произлизат Военноморските сили. След пет века без държавност младото българско княжество се втурва да гради флот, с който да брани речните и морските си граници.
Първоначално военният флот в Русе, създаден от руски офицери, наброява четири неголеми парахода, седем парни катера и пет лодки с гребла. Всички те са подарени на младата държава от нейната освободителка – Русия, след като са участвали в Руско-турската война.
Руски са и първите екипажи и командващи на Дунавската флотилия. Първоначално това са общо 65 военнослужещи, сред които 7 офицери. Скоро към тях са придадени 145 новобранци – български военни моряци. Те влизат в строя с първия набор на новата Българска армия. За първи командир на военния флот е назначен капитан-лейтенант Александър Конкеевич, който през 1882 г. е заменен от капитан-лейтенант Зиновий Рождественский. Офицерът по-късно достига в кариерата си до чин адмирал и се прочува като командващ руския флот в морската битка при Цушима през 1905 г.
До края на 19-и век изграждането на българските военноморски сили продължава ускорено. В началото на 1881 г. е създадена Машинната школа за подготовка на флотски техници, която е предходникът на днешното ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Две години след това е формирана Минната част, закупени са мини и два катера са приспособени като минни заградители. За нуждите на флота е създадена първата в страната хидрометеорологична служба. Първата покупка на военен кораб от Третата българска държава е извършена през 1884 г. с придобиването на яхтата „Александър Първи“. Същата година е формиран и първият флотски духов оркестър.
Бойното си кръщение флотът получава през Сръбско-българската война. От есента на 1885 г. на бойните кораби са монтирани 4-фунтови оръдия, а на катерите – скорострелни оръдия. 
Сърбите не разполагат с военен флот. Междувременно руските офицери са отзовани от страната. Командването на българския флот е поето от български офицери. 
Дунавската флотилия извършва предимно действия по разузнаване, военно-транспортни работи, снабдяване, борба с противниковото разузнаване. Под командването на капитан (по-късно – генерал) Симеон Ванков, флотилията транспортира от Русе до Видин повече от 1000 войници и доброволци, в това число и коменданта на Видинската крепост капитан Атанас Узунов. С кораби се извършва снабдяването с оръжия, боеприпаси, храни, снаряжение. Пленени са и два противникови съда. Единият от тях извършва снабдяване на сръбските позиции с провизии, а другият разузнава българския бряг. Това са и първите бойни победи на военния ни флот.
В края на 19-и в. и началото на 20-и в. България разполага флота си и по своите черноморски пристанища. От Франция са закупени нови кораби, които ще бъдат гръбнакът на българските военноморски сили през следващите десетилетия – учебният крайцер „Надежда“ и шест торпедоносци – „Дръзки“, „Смели“, „Строги“, „Храбри“, „Летящи“ и „Шумни. Придобити са също нови спомагателни кораби, далекобойна артилерия и минно въоръжение. Постепенно като главна военноморска база се налага Варна, където се създава също управление на флота, чийто наследник е днешното командване на ВМС.
Но въпреки превратностите на времето, верни на ентусиазма и смелостта на първостроителите от Дунавската флотилия, военноморските ни сили винаги намират верния курс, който им гарантира плаване с „Пълен напред“ през десетилетията на тяхното изграждане и развитие.        

Русенци отбелязаха годишнината

MITKO PETEV
Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев проведе срещи с областния управител на Русенска област Стефко Бурджиев
Празненствата по случай 137-та годишнина от създаването на Военноморските сили започнаха от Русе. С формирането там през 1879 г. на Дунавската флотилия е поставено началото на военния ни флот.
Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев проведе срещи с областния управител на Русенска област Стефко Бурджиев(на снимкана) и кмета на община Русе Пламен Стоилов. За отлично изпълнение на служебните задължения, проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати и във връзка със 137-та годишнина на ВМС кметът на Русе връчи награди на подполковник Димитър Титев – главен експерт по връзки с обществеността в Канцеларията на командира на ВМС във в. ф. 34400 – Варна, главен старшина Васил Петров Стойкин – оркестрант втора група във в. ф. 52290 – Варна, и матрос 3-и клас Георги Николаев Василев – оператор в архив на ВМС във в. ф. 34410 – Варна. За представителите на медиите от дунавския град бе проведена съвместна пресконференция с участието на областния управител, кмета и командира на ВМС.
Състоя се и празнично шествие от сградата на общината до „Паметника на моряка“, където с военен ритуал бяха подложени венци и цветя. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на далите живота си за отечеството военни моряци. По късно на площад „Свобода“ се състоя военният ритуал по случай 137-та годишнина от създаването на ВМС. Жителите и гостите на Русе с интерес наблюдаваха спектакъла „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС. Тържеството завърши с празнични илюминации.          

Тържества в Бургас

С тържествени прояви 137-годишнината от създаването на военния флот беше отбелязана в Бургас. Поредицата от празнични събития започна с пресконференция, на която присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на ВМБ-Бургас комодор Мален Чубенков, областният управител Вълчо Чолаков и заместник-кметът Красимир Стойчев.
В словото си контраадмирал Петев проследи създаването и развитието на ВМС по време на войните за национално освобождение и обединение. Той отбеляза, че в съвременните учения, заедно с другите страни членки на НАТО, българските ВМС се представят много добре. До няколко години на военния флот ще бъдат предоставени два нови патрулни кораба.
Областният управител Чолаков каза, че без ВМС е невъзможно да се осигури националната сигурност на страната ни. Заместник-кметът Стойчев сподели, че отношенията между командването на ВМБ и община Бургас са много добри и те винаги взаимно си помагат. 
Пред Паметника на моряка в Морската градина се проведе военен ритуал с отдаването на почести и полагане на венци и цветя. След литийно шествие по централните бургаски улици се състоя тържествено честване в театър „Адриана Будевска“. След изпълнение на духовия оркестър слово произнесе контраадмирал Петев, който проследи създаването и развитието на ВМС. Беше прочетена негова заповед за награждаване на офицери, старшини и матроси.
Областният управител Чолаков и заместник-кметът Стойчев също наградиха военнослужещи от личния състав на базата.
Бяха прочетени приветствия от командири на видове и родове въоръжени сили, както и от кметове на населени места. Последва музикална и танцова програма.

Неделчо Димов

Нов център ще наблюдава бреговата зона 

KORAB3Министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров откриха Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. На церемонията присъства министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на отбраната.
Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона ще бъде използван за наблюдение на морските пространства, борба и преодоляване на последствията от нефтените разливи. Той е изграден в рамките на проекта „Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона“, който е финансиран по програма на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. и е на обща стойност 1 147 655 евро с бенефициент ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в град Варна. 
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави министъра на околната среда и водите и началника на Морското училище за изграждането на центъра и посочи, че реализирането на проекта ще бъде ценен принос за бъдещото развитие на страната. Висока оценка на техническите възможности на новото съоръжение за наблюдение на морските пространства даде и министър Ненчев. 
По думите му, усилията на правителството са насочени към модернизиране и на трите вида въоръжени сили. „Дълбоко вярвам, че Българската армия има три деца – Сухопътни войски, Военноморски и Военновъздушни сили“, заяви министър Ненчев. „С министър-председателя посетихме и трите вида въоръжени сили. Решихме въпроса на Специалните сили за обновяване на казармените помещения, след това бяхме в авиобаза „Граф Игнатиево“. Чакаме до края на годината още 6 самолета да бъдат напълно изправни“, каза още министърът на отбраната. Той благодари на своите колеги министри за оказаната подкрепа. 
Пред журналистите министър Ненчев благодари на всички военнослужещи, участващи в гасенето на пожари, възникнали на територията на страната и посочи, че има постоянно дежурни екипи, готови да окажат помощ при поискване за борба с пожарите. На церемонията присъстваха още началникът на отбраната генерал Константин Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, народни представители, посланикът на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова, кметът на Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на морския бизнес и на училищното настоятелство.  KORAB-4-BORISOV                         

Гостува командирът на гръцки кораб
На посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха командирът на учебния гръцки кораб „Прометей“ (HS Prometheus) – капитан втори ранг Константинос Сирополус, и офицери от командването на кораба. Гостите посрещна комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на Висшето военноморско училище. 
По време на визитата гръцките офицери обсъдиха спецификата на обучението на кадри за военноморския флот в България и Гърция, информираха от ВВМУ. Обучавани и офицери се запознаха с възможностите, предоставяни от учебните тренажори и симулатори на Висшето военноморско училище.                                                      

Песен за честта

Морето само доблестни допуска,
мерзавците отхвърля отведнъж.
Романтика. Поезия. Простори.
„Седем фута под кила” е код.
 
Не всяка майка ражда капитан.
Не всяка буря обещава изгрев.
В легла далечни, под небе компасно,
невинни спят децата на моряците.
 
Корабът иска точни правила.
Далечно плаване. Походка. Вал.
Мечти и чест във всички времена
са рицарските шпаги на изкуството.
 
Морето търси мъдрост и смирение.
Горчат ли думите, когато са далече
от бреговете родни? Любовта
по морза ще остане ли любов?
 
Не всяко обещание е порив.
Не всеки избор е безветрие.
Но щом хора на морето се обричат,
бъдете сигурни: те ще оставят диря. 

 Камелия Каман

Най-ново

Единична публикация

Избрани