Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почести към паметта на Хаджи Димитър

[post-views]
Почести към паметта на Хаджи Димитър

2-Karlovo1Военнослужещи от състава на 61-ви механизирана бригада – Карлово взеха участие в ритуал по повод отбелязване на 148-ата годишнина от гибелта  на видния български възрожденец, войводата-родолюбец Хаджи Димитър, съобщиха от Сухопътните войски. Церемонията се състоя на гроба на героя на връх „Кадрафил“, село Свежен, община Брезово.
Поклонението бе откритo с тържествено внасяне на сабята на Хаджи Димитър и поставянето й на специално място за поклонение. След това слово произнесе кметът на село Свежен Христо Енков.
В историческия разказ за живота и делото на героя професор Пламен Павлов се обърна към присъстващите с думите „Патриотичното дело и безпримерната жертвоготовност на Хаджи Димитър са дарили с ореол на святост обаятелната му мъжествена личност, като са превърнали името му в символ на героично безсмъртие, което е отредено за великите хора, отдали живота си за благото на род и родина”.
Заупокойна молитва бе отслужeна от архиерейския наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров. Бяха полoжени вeнци и цветя в знак на признателност и преклонение пред достойния живот на Хаджи Димитър. Ритуалът завърши с историческа възстановка на събитията, свързани с последните боеве на четата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани