Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предстои 34-ят фестивал “Златна роза”

[post-views]
Предстои 34-ят фестивал “Златна роза”

zlatna-roza_bg34-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ 2016 ще се проведе между 19 и 25 септември във Варна. В дългите и все още топли вечери жителите на Варна и гостите на морския ни град ще видят най-новите български продукции в залите на Фестивалния и конгресен център. 33 независими продукции, 29 късометражни и 4 пълнометражни филма, осъществени без държавна подкрепа.

na pedya ot zemyataВ конкурсната програма е селектиран новият пълнометражен филм на режисьора Максим Генчев „На педя от земята“. Военна драма за началото на Студената война. Действието е в гранична застава, охраняваща уж запечатана нацистка уранова мина. Пристига нов командир – лейтенант Кралев, синът му, Михаил е само на 10, но се адаптира към суровите условия, за разлика от майка си, Цурка, която мечтае за лукса на градския живот. Кралев въдворява желязна дисциплина в личния състав, но още на следващия ден се случват потресаващи убийства.

На 3 юни беше премиерата на „Никой“, който е и дебют на завършилия в Ирландия, режисьор Андрей Андонов. Лентата пожъна небивал фурор в Зала 1 на НДК. За първи път и варненската публика ще оцени филма – провокативен сюжет и интересен актьорски екип (Гергана Плетньова, Силвия Петкова, Стоян Радев, Йорданка Ангелова и Кристиян Милатинов). 

Късометражният независим филм „Колко си хубав“ на Христо Порязов разказва история на 16-годишно момче, коeто избира любовта пред възможността да живее нечий чужд живот, скрит зад обществени маски. Внушението е, че единственият грях e страхът в моментите, когато любовта отсъства. Лентата е носител на Голямата награда за най-добра главна мъжка роля в чуждоезичен филм на Международния фестивал в Мадрид 2016 на Роберт Радев. Филмът е включен в официалната селекция на най-големите фестивали за кино (Los Angeles Cine Fest, Los Angeles Independ-ent Film Festival Awards, Barcelona Planet Film Festival, Miami Independent Film Festival, Los Angeles Urban Film Festival и др.) В ролите: Роберт Радев, Милена Стоноевич и Данаил Обретенов. Сценарий – Александър Мануилов, музика – Милена Иванова и Стоян Ганев, а оператор е Иван Палейков. 

Луиза Григорова и холивудската звезда Найджъл Барбър са главни действащи лица в късометражния филмов мюзикъл „Изяж ме“ на Илина Перянова, заснет в сградата на НДК. Посветен е на свърхконсумацията и хранителните отпадъци. Иронична и гротескна, историята прави препратки към начина, по който се отнасяме към храната, нейното отражение върху начина ни на живот, любовта и взаимоотношенията ни.

Сред късометражните независими филми са и награждаваният „Ани има рожден ден“ на Кирил Тодоров с Ирмена Чичикова, „Като захарен памук“ на Яна Лекарска, „Къщата“ на Яна Титова, експерименталните „Изяж ме“ и „Снежното момиче“ на Илина Перянова, „Среща със себе си“ на Теа Петрова, „Сутрешно кафе“ на художника Венцислав Занков, който дебютира като режисьор. В информационната програма на феста ще видим и пълнометражния филм „Врагове“ на Симеон Комсалов, с продуцент Константин Буров, както и „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на Черното море“ на Нено Белчев.  

По повод 25-годишнината от създаването си, Националният филмов център организира 5 безплатни прожекции на любими български филми на открито. Те са на екран от 20 до 24 септември в района на Морската градина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани