Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Студенти започват военна подготовка

[post-views]
Студенти започват военна подготовка

1-StudentiНа 15 август започва обучението на студенти в курсовете по начална и специална военна подготовка във висшите военни училища през 2016 г., съобщиха от Министерството на отбраната. Те ще се проведат в Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново, във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „В. Левски“ в Шумен и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.
За обучението по начална и специална военна подготовка във висшите военни училища през 2016 г. са записани 169 студенти от различни университети в страната, от които 82 момичета и 87 момчета. 
Броят на кандидатите за обучение в курсовете през 2016 г. в сравнение с предходни периоди е увеличен, като броят на студентките е значителен и почти изравнен с броя на студентите. 
Общо 124 са студентите, избрали курсовете по начална военна подготовка, а 45 са заявили желание да се обучават в курсовете по специална военна подготовка.
Всички студенти, успешно завършили курсовете, ще получат свидетелство/удостоверение при условията и по реда на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. 
Този документ ще позволи на студента да бъде вписан на военен отчет и да му бъде присвоено военно звание „редник 1-ви клас“ („матрос 1-ви клас“).

Най-ново

Единична публикация

Избрани