Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Дами в  света на мъжете

DRISLIВ началото на февруари 2014 г. една снимка, публикувана в Туитър от световна конференция по сигурността в Мюнхен, се разпространява с голяма скорост. Публикуват я и световните медии. Виждат я хиляди, стотици коментират. На фотото са министрите на отбраната на четири държави членки от НАТО – Норвегия, Швеция, Холандия и Германия. На пръв поглед нищо особено – снимката е в популярния напоследък и сред политиците жанр групово селфи, в опит да се разчупят официалните протоколни фотоси. Но ако прибавим една-единствена подробност, ситуацията коренно се променя. Имената на министрите са Ине-Мари, Карин, Жанин и Урсула. Първите три вече са се срещали на официални форуми. Със селфито те приветстват новата си германска колежка Урсула фон дер Лайен. Когато белгийският министър на отбраната (мъж) Питер де Крем вижда групата жени той благоразумно заявява: „О, по-добре да изляза от кадър“, точно когато холандската му колежка Жанин Хенис-Пласхерт търси кой да снима с нейния телефон. По-късно тя заявява за „Гардиън“: „Някога моя колежка, холандски политик, ми каза, че мъжките мрежи са най-старата форма на картели в Европа. Тогава тя беше права, но ситуацията се променя и сега жените могат също да правят подобни неща“. 

Малко след споделянето на снимката външният министър на Швеция коментира така: „Истинската женска сила“. Според друг коментар именно така може да бъде постигнат световният мир. 

От тогавашните четири жени три все още заемат постовете. Единствено шведката Карин Енстрьом вече не е министър на отбраната. На работното си място в Холандия е Жанин Хенис-Пласхерт, Урсула фон дер Лайен все още е на поста в Германия, а цялото име на норвежкия министър на отбраната е Ине Мари Ериксен Зьорайде. Към тях сред страните членки на НАТО се присъединяват още две – албанският министър на отбраната Мими Кодели и италианската й колежка Роберта Пиноти. Петте сегашни също имат групово селфи. 

Към момента в света има общо 11 жени на поста министър на отбраната. Някои са популярни в медиите като новоизбраната в Япония Томоми Инада, за други като кенийката Рейчъл Омамо и като никарагуанката Марта Руис Севиля, се знае малко. Някои са първите жени, заемащи поста в страните си, при други има традиция слабият пол да оглавява силови министерства. Вестник „Българска армия“ представя накратко единайсете жени.
 

Урсула фон дер Лайен
Германия

Тя стана първата жена, оглавила министерството на отбраната в страната си. В предния мандат на Ангела Меркел тя беше министър на труда и социалната политика. 58-годишната Фон дер Лайен има седем деца. Малко след като зае поста в края на 2013 г., тя заяви, че иска професията на войника да стане по-съвместима със семейния живот, подобрявайки системата за отглеждане на деца или въвеждайки непълно работно време. „Целта ми е да направя Бундесвера (германската армия) един от най-атрактивните работодатели в Германия”, каза тя в интервю за в. „Билд”. Спрягана е и за потенциален наследник на канцлера Ангела Меркел. 
Урсула фон дер Лайен е лекар по образование. Тя не изглеждаше предопределена да е новият главнокомандващ на германските въоръжени сили, наброяващи 185 000 военни и 70 000 цивилни. За по-малко от 10 години  се превърна в една от ключовите фигури на политическата сцена в Германия. Дъщеря е на водещ политик от Долна Саксония и е много амбициозна. 

Роберта ПинотиDRISLI 2
Италия

Първата жена министър на отбраната на Италия казва, че по един и същи начин се е изправяла срещу съюзници и опоненти в 25-годишната си политическа кариера, белязана от сексизъм, писа  агенция „Блумбърг”. „Нямам проблеми с конфликтите”, казва Роберта Пиноти. „Юмрукът ми беше всеки ден на масата”.
55-годишната Пиноти е един от най-ярките символи на усилията на премиера Матео Ренци да преодолее мачовския образ на Италия и да се справи с неравнопоставеността на половете. Омъжена с две дъщери, кариерата й започва на 29 години в родната й Генуа във вече несъществуващата Комунистическа партия. Започва да трупа опит в сферата на отбраната, след като става депутат през 2001 г. и оглавява комисията по отбрана в долната камара през 2006 – 2008 г.
Като министър на отбраната Пиноти провежда съкращенията на персонала в отбраната, планирани още преди да започне мандатът й, и работи за създаване на работни места в частния сектор. Освен това Пиноти води преговори с шефа на компанията „Финмеханика” Мауро Морети за стимулиране на италианската авиационна индустрия.
През 2013 г. вестник „Република” дори предположи, че Пиноти може да е потенциален кандидат за президент, ако 89-годишният Джорджо Наполитано се оттегли, преди мандатът му да изтече, както се и случи. 

Жанин Хенис-Пласхерт
Холандия

Жанин Хенис-Пласхерт заема поста в правителството на премиера Марк Рюте от есента на 2012 г. Преди това е била евродепутат и депутат в холандския парламент от Партията на свободата и демокрацията.
В Европарламента се занимава с транспорт и сигурност по летищата, регулации за превенция на терористични атаки. През 2010 г. става депутат на годината в Европейския парламент в рамките на ежегодния конкурс, организиран от европейското издание European Voice. Като евродепутат Хенис-Пласхерт организира съпротивата срещу търговско споразумение между САЩ и ЕС, което би предоставило на американските власти достъп до банковата информация на европейски граждани в мрежата SWIFT. Споразумението не бе прието, а евродепутатите станаха на крака и ръкопляскаха на Жанин Хенис-Пласхерт.
В холандския парламент тя се занимаваше с обществена сигурност, полиция, реагиране при кризи, равнопоставеност, ЛГБТ права. Преди да стане министър на отбраната, Хенис-Пласхерт беше на четвърто място в списъка на Партията на свободата и демокрацията.
Ине Мари Ериксен Зьорайде
Норвегия

Родена е на 2 май 1976 г. Учи право в университета в Тромсьо и по време на следването се присъединява към консервативната партия. Привлечена е на работа в местната политика. През 2000 г. Ине Мари става член на централния изпълнителен комитет на Консервативната партия и председател на младите консерватори в Норвегия. 
Започва работа като продуцент в телевизия Метропол и едновременно с това е избрана за заместник-депутат за Осло. При затварянето на телевизията Ериксен Зьорайде започва работа в адвокатска кантора. През септември 2005 г. е избрана за първи път за депутат. През септември 2009 е преизбрана. 
Заема поста министър на отбраната от 2013 г. 

Мими Кодели
Албания

Родена е на 11 септември 1964 година в Тирана. През 1986 година завършва финанси в Тиранския университет. Допълнително придобива магистърска степен по публична администрация от университета Линкълн в Небраска и докторска степен по икономически науки от университета във Верона, Италия. Женена е, има един син Микел. 
Политическата й кариера започна през 2002 година, когато е назначена за заместник-кмет на Тирана. Тя е член на Социалистическата партия на Албания, а от 2007 г. е част от нейното ръководство. През 2013 година стана министър на отбраната. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани