Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин и Ердоган пак си стиснаха ръцете

[post-views]

putin-erdogan copyТурският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Санкт Петербург във вторник за първа среща с руския президент Владимир Путин от 2015 година. Отношенията между двете държави бяха замразени за повече от половин година, след като през ноември Турция свали руски боен самолет.

На срещата двамата обсъдиха въпроса за отмяна на руското ембарго над турски продукти, възобновяване на чартърните полети, възобновяване на проекта „Турски поток“, урегулиране на сирийската криза, борбата с тероризма и други. Те обсъдиха и темата за изплащане на компенсация на Москва във връзка със сваления руски боен самолет Су-24.

„Знаем, че равнището на нашите отношения през миналата година падна до безпрецедентни нива“, заяви Путин, малко след като прие Ердоган и турската делегация. „Ние ви позвънихме да изразим подкрепата си във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация. Знаете нашата принципна позиция срещу всякакви противоконституционни действия. Вярваме, че под вашето ръководство турският народ ще се справи с трудната ситуация. Ще имаме възможности да говорим по широк кръг въпроси от взаимен интерес и възстановяване на отношенията“, поясни Путин.

„Благодаря ви, че в това деликатно време отделихте време за нас“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в началото на срещата си с руския си колега. Той благодари на Путин, че си е променил плановете, за да се срещне с представителите на турската страна. Надявам се, че тази среща ще бъде тласък за разширяване на взаимоотношенията ни, заяви турският президент. „Много се зарадвахме на вашето позвъняване след неуспешния опит за преврат, посочи той и допълни, че митингът в неделя показал, че турският народ е против подобни действия. Вярвам, че добрите отношения между нас ще помогнат за преодоляване на проблемите в региона“, подчерта още Ердоган. След това двамата с Путин се срещнаха с турския и руския бизнес.

През ноември 2015 година двамата лидери се срещнаха за последен път в рамките на Г-20 в турския град Анталия. По-малко от две седмици по-късно турските ВВС свалиха руски бомбардировач на турско-сирийската граница, което доведе до замразяване на дипломатическите и икономическите отношения между Анкара и Москва. След инцидента със самолета Москва призова руските туристи да не посещават Турция и блокира отношенията си с Анкара в редица области. Русия иска официално извинение от Турция за сваления самолет и компенсация за загиналия пилот.

В делегацията на Ердоган бяха включени външният министър Чавушоглу, на туризма и културата Наби Авджи, на икономиката Нихат Зейбекчи, земеделският Фарук Челик и на енергетиката Берат Албайрак. Според медиите в делегацията има и един „сюрприз“ – шефът на националното разузнаване Хакан Фидан. От руска страна в преговорите участват външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков.

„Западът се занимава с подмяна на понятията и се отнася с предразсъдъци към Турция“. Това заяви турският президент в интервю за ТАСС ден преди посещението си в Русия. „По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени своя светски характер“. Такова нещо няма, изтъкна Ердоган. „ЕС не се държи по честен начин с Турция“, предупреди той, подчертавайки, че е трябвало още на 1 юни визите за турци да бъдат премахнати.

Най-ново

Виж още

Избрани