Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подмяна на „Хранилките”

[post-views]
Подмяна на „Хранилките”

kami22Пристигащите  служители от европейската гранична агенция ще сменят техни колеги, които досега са подпомагали екипите на българската гранична полиция. Ще доведе ли това до подобрение на ситуацията по границите ни и реформите в Гранична полиция,коментара на колегата Камелия Александрова.
Данните за увеличението на мигрантите, но и за върнатите от Сърбия доказват,  че  границата не се пази добре. Ако  беше така, нямаше да има задържани 2000 души в Сърбия, и нямаше да се налага да правим временни и мобилни Контролно Пропускателни Пункта.
Оградата на българо-турската граница не е довършена, въпреки че миналата година Народното събрание взе специално решение без търг и обществена поръчка да се тръгне по най-бързата процедура. Година и половина по-късно, оградата не е довършена. За това в помощ дойдоха и свинските опашки на „ловците на мигранти”. Едни хора, макар и на ръба на закона и без особено зачитане на човешките права, се опитаха да свършат работата на властта. И я разгневиха до безобразие. Макар да знае, че в природата и политиката няма празни пространства. Властта реши да предприеме крути мерки. С  европейски пари да укрепва границата ни.Но вместо да върже ръцете на отговорниците ги развърза със замаха на свинската опашка. „Гранична полиция“ да сключва скандални договори със заловени за превоз на нелегални мигранти,бизнесмени. Свинщината говори за обслужване на лични интереси,а за корупцията да не говорим,наднича през дупките на кочината.
Сключен договор с т. нар. бизнесмен за над 100 хил. евро, които се осигуряват от ЕС за затягане на граничния контрол.Човекът, подписал изпълнението на поръчката, е Йотко Андреев. Освен неговата, премиерът  поиска и оставката на шефа на „Гранична полиция“ Антонио Ангелов. Още вчера по разпореждане на ръководството на МВР започна обстойна проверка и преглед на процедурата. Фактът, че „Гранична полиция“ е имала преди скандала още един договор със заловения да превозва нелегални мигранти, говори, че ведомството не се интересува с кого си има работа.
Гаф – оставка и аплодисменти за едно толкова логично действие, което  се случва и у нас. Работата се оказва сбъркана, а свинщината продължава,умело прикрита.
Шефът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов и заместникът ,с достойнство  подадоха оставки. Макар че, ако бяха ги уволнили, със сигурност щяха да спечелят делата. Защото нарушение на закона формално няма. Законотворците ни не са предвидили и съответно парирали тази възможност – обвинен за незаконна дейност да точи пари от държавата като примерен бизнесмен. Въпросният  въобще не е трябвало да бъде допуснат сред кандидатите. Друг е въпросът ,как така  спипаният с бежанци собственик на транспортна фирма е решил да участва в конкурса, пък макар и скрит зад гърба на баща си. В общата кочина,в която се подменят „хранилките”, но не  и „прасетата”. За  един от сгафилите полицейски шефове се говори, че е  подготвена нова  длъжност – началник-отдел. И то къде – отново в сектор „Миграция“.
 „Гранична полиция“ от години е полигон за съмнителни и недовършени „реформи“. Заетите в системата се интересуват основно от това как да запазят статута и привилегиите си. Политическите назначения на некомпетентни, но послушни администратори, допълнително допринасят за провалите . Един от тези провали е смазаният механизъм  на „кочината” за трафик на бежанци и нелегални мигранти,която дори и помощта от 100 офицери на Фронтекс не би спряла ордите от нелегални.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found