Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският премиер потвърди: Над 40 000 задържани от опита за преврат насам

[post-views]
Турският премиер потвърди: Над 40 000 задържани от опита за преврат насам

турцияНад 40 хиляди души са били задържани от турските власти след опита за преврат в страната от 15-ти юли тази година, като половината от тях са оставени в ареста. Това съобщи в официално телевизионно изявление премиерът на страната Бинали Йълдъръм.
В речта си министър-председателят потвърди, че формално арестувани през последния един месец са били 20 355 души във връзка с проваления опит за държавен преврат от 15-ти юли. Турските власти поставят отговорността за акцията върху ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединените щати от 1999-а година насам.

4 хиляди 262 компании и институции са били затворени и собствеността им е била иззета от държавата. Броят на обществените служители, отстранени от постовете си заради връзки с Фетулах Гюлен, е 79 хиляди и 900.

Турската прокуратура поиска две доживотни присъди и общо хиляда и 900 години затвор за Гюлен в обвинителен акт в размер от 2 хиляди 527 страници. От Съединените щати, обаче отказват да екстрадират проповедника без категорични доказателства за вината му.
Междувременно бяха освободени 38 000 затворници, излежали наполовина присъдите си, за да се освободи място за бъдещите осъдени по политически причини.

Най-ново

Единична публикация

Избрани