Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се бежанският поток към Гърция

[post-views]
Увеличава се бежанският поток към Гърция

бежанциБроят на пристигащите на гръцки острови мигранти е нарастнал почти двойно през последните седмици. За това алармира организацията „Спасете децата“. Неправителствената организация предупреди,че лагерите в страната вече са препълнени и призова Европейският съюз да окаже помощ на гръцкото правителството за справяне с кризата.
Увеличението на бежанците, според организацията, се дължи до голяма степен на проваления опит за военен преврат в Турция, след който обстановката в региона стана много несигурна. Много от мигрантите са пристигнали на гръцки острови от западния бряг на Турция. В пет бежански лагера на различни гръцки острови вече са приютени повече от десет хиляди нелегални мигранти – докато капацитетът на тези институции за максимум седем хиляди. Повечето от тях са от Сирия, Ирак и Афганистан.
Жаклин Хейл „Спасете децата”, коментира:

Броят на мигрантите, които пристигат в Гърция се е удвоил от началото на лятото. Това е много обезпокоително, тъй като и без това лагерите са препълнени- особено на островите Хиос, Самос и Лесбос. Това означава, че децата и техните родители живеят в неприемливи условия, а ако не се вземат мерки, ситуацията  ще се влошава още. Ние призоваваме ЕС незабавно да помогне на гръцкото правителство.   

Гърция планира да изгради няколко нови лагера с капацитет около 1000 души всеки, но все още не е ясно как ще бъде осигурено финансирането за тяхното построяване. Друга причина за безпокойство е „споразумението за миграция“ между ЕС и Турция. От началото на сделката между ЕС и Турция, чувствително e намалял бежанският поток, но има опасения, че може да се увеличи  заради влошените отношения между Брюксел и Анкара.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани